Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, słoneczko, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie



Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka
 
 

Ciasto:

- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330g mąki pszennej typ 450-550
- 1 jajko
- 20g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. śmietankowego, pomarańczowego lub waniliowego

Do dekoracji:

- mak, sezam lub kruszonka


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

W naczyniu miksującym umieszczamy składniki wg kolejności podanej w przepisie.

Jajko rozbić przed dodaniem, aby odlać odrobinę do przesmarowania bułeczek.

Wykonujemy szybkie przemieszanie składników - (czas 15 sekund, obroty 6)
Dalej Czas 2 minuty, obroty Interwał - wyrabiamy ciasto.

Z gotowego ciasta formujemy wałek, dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki i układamy szeroko 7 po okręgu, a ósmą w środek na blaszce do pieczenia. Teraz pozostało przesmarować rozbitym jajkiem i posypać (makiem, sezamem lub kruszonką).

Umieszczamy w piekarniku i ustawiamy temperaturę nieco niżej niż 50 stopni na około 30-40 min. do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki zaczynają się łączyć w kwiatek podnosimy temperaturę temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut. (aż będą rumiane).

Podać można z konfiturami, masełkiem lub delikatnym serkiem. Doskonale też smakują same.

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Moje ulubione pączki Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Deserki amaretti Paszteciki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Mam Thermomix - co dalej? Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło