Pierogi z soczewicą czerwoną

Popularne frazy: -> pierogi, pierogi z soczewicą, obiad, danie obiadowe, drugie danie, dobry przepis na thermomix, ciasto na pierogi, wigilia, wigilijne, soczewica czerwona



Pierogi z soczewicą czerwoną
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na farsz:



- 250g soczewicy czerwonej (nie trzeba jej wcześniej namaczać, trzeba natomiast bardzo dokładnie, kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie)

- 150g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy z oliwek

- 30g masła
- 2-3 łyżeczki mączki z suszonych grzybów (mielone na mączkę suszone grzyby)
- łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczkę pasty bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM
- 100g wody
- płaska łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 3-4 łyżki bułki tartej
(opcjonalnie: możesz dodać przyprawy takie jak: kardamon, kumin, kolendrę mieloną, sok z limonki - aby uzyskać swój wariant wzbogaconego smakowo farszu).

Składniki na ciasto:



- 550g mąki pszennej
- spora szczypta kurkumy
- 300g ciepłej wody
- 30g oleju
- łyżeczka masła


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie farszu



1. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw koszyczek. Odważ 250g soczewicy czerwonej.
Dokładnie płuczemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. Umieszczamy w koszyczku. Koszyczek umieszczamy w naczyniu miksującym i zalewamy wodą (1 cm ponad powierzchnię soczewicy). Gotujemy (czas 18-19 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 ) . Sprawdzamy czy soczewica się ugotowała - łatwo będzie się miażdżyła pod widelcem. Gotową soczewicę odsączamy z wody i odkładamy z koszyczkiem na bok.
Wodę wylewamy i myjemy naczynie miksujące.

2. W naczyniu miksującym umieszczamy czosnek i cebule przekrojone na połówki. Rozdrabniamy. ( czas 3-5 sek. | obr. 5 ). Otwieramy naczynie miksujące, kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę i czosnek na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę z oliwek. ( 3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2 ) .
Dodajemy 2-3 łyżeczki mączki grzybowej, 30g masła, brązowy cukier, szczypta ostrej papryki, kurkumę, pastę bulionu, 100g wody, pół łyżeczki soli. Gotujemy ( 5 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 )

Dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę czerwoną, 2 jajka, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy pomagając sobie kopystką jeżeli potrzeba ( 30 sek. | obr. 4-5 ) Przekładamy farsz do miski. Myjemy naczynie miksujące i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi.

Wskazówka


Jeżeli farsz jest wodnisty (a w dużej mierze decyduje o tym jak dobrze odsączymy ugotowaną soczewicę z wody), wtedy najlepszym sposobem jest przełożenie farszu na patelnię i podgrzanie go przez kilka minut. Bardzo szybko zredukuje się woda i powstanie plastyczna masa, konsystencją zbliżona do pasty. Farsz trzeba na patelni mieszać od czasu do czasu aby nie przypalić). Można też do farszu dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki bułki tartej. Pochłonie część wody.

3. W dużym garnku ustaw osoloną wodę aby się zagotowała.

Przygotowanie ciasta

4. Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką.

5. Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ( 2 min. | obr. 3-4 ).

6. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (Ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

7. Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka na środku umieścić sporą łyżeczkę farszu, uformować pierogi (tak jak lubisz).
Na filmiku poniżej propozycja.





8. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

9. Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.

Wskazówki:


- Farsz można przygotować dzień wcześniej. Będzie wygodniej robić pierogi.
- Farsz można z powodzeniem użyć też jako pastę do kanapek. Smakuje doskonale. Trzeba na końcu przygotowania solidnie go tylko podsmażyć na patelni, aby dodane jajka się przygotowały.

Świetna alternatywa dla pierogów z mięsem. Sprawdzą się doskonale na Wigilię. Smacznego.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) Digestive, Graham crackers Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Bułeczki Mr Ziarenko

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie