Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSkładniki: Krem budyniowy: Truskawkowa kołderka: |
Przygotowanie w Thermomix
Krem budyniowy:
1) Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki z pozycji "Krem budyniowy" za wyjątkiem masła. Masło dodamy później, gdy budyń przestygnie. (6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2,5). Gotowy budyń przełóż do innego naczynia, przykryj folią i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
2) Umyj dokładnie naczynie miksujące.
Ciasto czekoladowe
3) Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
4) W naczyniu miksującym umieść 160g mleka i 50g kostek prawdziwej czekolady. (2,5 min | 40 stopni C | obr. 2). Rozpuszczamy czekoladę. Gotową przelewamy do kubka i pozostawiamy do przestygnięcia.
5) Naczynie miksujące wystarczy przepłukać zimną wodą. Nie trzeba go dokładnie czyścić. Załóż motylek
6) W naczyniu miksującym umieść 140g cukru i jajko (4 min. | temp.60 stopni | obr.3,5). Ucieramy jajko z cukrem na gładką masę.
7) Dodajemy rozpuszczoną wcześniej czekoladę, śmietanę 18% gęstą i kwaśną, olej oraz olejek waniliowy.(1,5 min. | obr. 3)
8) Zdejmujemy motylek. Dodajemy: 130g mąki pszennej, 40g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. (1,5 min. | obr.3).
9) Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy (ok.25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
10) Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 25-30 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Galaretka
11) Zamrożone truskawki zmiksować (8 sek. | obr. 8). Dodać szklankę wody i zagotować. (5 min. | temp.90 stopni | obr. 2). Dodać 2 galaretki w proszku i wymieszać. (1 min. | obr. 3). Przełożyć do miski i pozostawić aby lekko stężało. Umyj naczynie miksujące.
Krem budyniowy - końcowa faza
12) Masło pokrojone w kostkę ok. 2 cm umieścić w naczyniu miksującym. (1 min. | obr. 3). Ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się w kremu.
13) Kremem dokładnie smarujemy ciasto, tak aby wylana później galaretka nie przedostała się do ciasta czekoladowego.
14) Na wierzch wylewamy lekko stężałą wcześniej przygotowaną galaretkę. Pozostawiamy ciasto do stężenia 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów