Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty

Popularne frazy: -> ciasteczka do kawy, czekoladowe ciastka, ciasta z miętą, czekoladowe ciasta przepis na thermomix, szybkie ciastka, najsmaczniejsze ciastka czekoladowe, piknik, śniadanie, ciastka z czekolady



Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym rozpuść masło (3 min. | 50 stopni C | obr. 2)
2) Dodaj jajka i wymieszaj (30 sek. | obr. 3-4).
3) Dodaj mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę. Wyrabiamy ciasto pomagając kopystką ( 40 sek. | obr. 4 ).
4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
6. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka). Z każdego kawałka uformować kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną).
7. Pieczemy około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce. Ciasteczka mamy gotowe!

Wskazówki:

#Kulki ciasta nie spłaszczaj, układaj zaokrąglone - podczas pieczenia same lekko się spłaszczą.

#Chrupiąca skórka i delikatny mięciutki środek ... Idealnie nadają się jako szkolna przekąska wraz z musem, jogurtem lub mlekiem waniliowym.

#Doskonały element upominków świątecznych, wraz z pierniczkami ozdobią każdą paczuchę


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szybkie rogaliki Toskański makaron PICI Placuszki z ricotty Moje ulubione pączki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekMigdałowych szaleństw czasJak wyhodować kiełki w domu?