Krem sułtański (deser)

Popularne frazy: -> Krem sułtański, deser kremowy, deser z rumem przepis, deser dziewczyny do wzięcia, krem sułtański przepis na thermomix



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 60g rodzynek
- rum
- 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40g płatków migdałów
- bezy pokruszone na większe kawałki (ok.100g)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) W małym garnku rodzynki zalej niewielką ilością rumu i podgrzej bardzo delikatnie na małym ogniu (uwaga podgrzewanie na dużym ogniu może skończyć się zapaleniem rumu). Kiedy alkohol z rumu odparuje, rodzynki odsącz aby zredukować płyn i odstaw na 15 minut.

2) Załóż motylek. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% umieść w schłodzonym naczyniu miksującym. Ubij uważając aby nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru pudru (Obroty 3, bez ustawiania czasu aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji).

3) Odłóż połowę bitej śmietany do miseczki, a do pozostałej części w naczyniu miksującym dodaj 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj (10 sek. | obr. 2).

4) Nakładaj masę do pucharków. Najpierw ciemny krem. Dalej pokruszone bezy. Jasny krem. Płatki migdałów. Na koniec wcześniej przygotowane rodzynki w rumie.


Deser mamy gotowy!

Wskazówka

Tylko dla doświadczonych osób w kuchni.

Można podpalić rum z rodzynkami w garnku a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu i pozostawi posmak delikatnego karmelu. Wykonaj to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Tak podają deser tylko eksperci. Jeżeli nie czujesz się pewnie to pomiń pomysł z podpalaniem rumu.



Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z serem ricotta (na słodko) Pierniczki Majonez domowy Sernik mango

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyZ jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Kiełki hodowane w woreczkach...Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepsze