Focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, pieczywo



Focaccia
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

- 2,5 MT mleka, (250ml mleka, w temp. pokojowej)
- 15 g drożdży świeżych
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 350 g mąki pszennej (można użyć też mąki pizzowej typ "00")
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 50 g oleju z oliwek
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>






Dodatkowo:
/roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/

- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gramy soli gruboziarnistej
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




1. Do naczynia miksującego wrzucamy składniki na ciasto w podanej kolejności. (10 sek. | obr. 6), dalej wyrabiamy (2 min. | obr. interwał).

2. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego za pomocą kopystki i odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość).

3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.

5. Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 20-30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.


Zobacz też jak pomysłowo można z niej zrobić atrakcyjną przekąskę.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Baklava Crumble z jabłkami i orzechami Kremowa pasta śródziemnomorska Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Migdałowych szaleństw czasJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaJak wyhodować kiełki w domu?