Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Podobne wyszukiwania: Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

słoik kiełkowanie
Antygrypina | © kielkismaku.pl Bullet Proof coffee - kawa kuloodporna | © kielkismaku.pl Domowy cukier waniliowy | © kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Kawa mielona w Thermomix | kielkismaku.pl Chebki pita | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Syrop z mniszka lekarskiego | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl Kremowa pasta śródziemnomorska | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


Koktajl z jarmużem i kiełkami | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Wielkanocne paluchy | © kielkismaku.pl Ciasteczka z maszynki | © kielkismaku.pl
Kiełki to samo zdrowie!
Kiełki to samo zdrowie!

Historia kiełków ...


Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją.
Jakie było ich zdziwienie gdy odkryli, że jest to nie tylko smaczne, ale także generuje dużo energii i dodaje sił. W ślad za tym wydarzeniem po dziś dzień spożywa się również kiełki wielu roślin strączkowych, zbóż, warzyw i nasion roślin oleistych.

 »» czytaj więcej


Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl Calzone | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Wafle domowe, rożki | © kielkismaku.pl Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Holenderskie pączki - Oliebollen | © kielkismaku.pl
W jaki sposób wybrać najlepsze musli?
W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

 »» czytaj więcej


Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl Shake witam!nowy | © kielkismaku.pl Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl
Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl
Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl

28 lutego na platformie cookidoo zaszły bardzo poważne zmiany. Mocno rozbudowano platformę z przepisami dedykowaną dla urządzenia Thermomix.
Poniższa informacja ułatwi pierwsze kroki z nową platformą.
Platforma cały czas się zmienia - poniższe informacje również będą się zmieniały, tak aby w miarę możliwości naprowadzić użytkowników cookidoo na najsprawniejszą drogę poruszania się po aplikacji.


 »» czytaj więcej


Moja najlepsza pizza | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowy bananowy ekspress | © kielkismaku.pl Sok Kubuś | kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Rolada kokosowo-czekoladowa - bez pieczenia | © kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl Szampan w truskawkach | kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Quesadilla - zapiekana tortilla | © kielkismaku.pl Pierniczki | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Sok z malin + dżem malinowy | kielkismaku.pl Sałatka z kiełkami słonecznika | © kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl
Musli na zdrowie
Musli na zdrowie

Płatki to jeden z najczęstszych śniadaniowych wyborów. Każdego dnia miliony ludzie sięgają po swoje ulubione musli.

W ten sposób smaczne śniadanie łączy się z wdrażaniem zasad zdrowego odżywiania. Wybór płatków jest ogromny, więc każdy znajdzie mieszankę najlepszą dla siebie. A jeżeli nie, to zawsze można skomponować własną kompozycję z wybranymi płatkami, nasionami, suszonymi owocami, orzechami, a nawet czekoladą.


 »» czytaj więcej


Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Serek domowy z kefiru | kielkismaku.pl Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl Czworaczek - chleb pszenno-żytni | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Kotlety jajeczne, kotleciki mielone z jajkiem | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Letni czerwony koktajl z owoców | © kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Tort Borysa | kielkismaku.pl Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami | kielkismaku.pl Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl Chleb jogurtowy | kielkismaku.pl
Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Masło czosnkowe (formujesz jak chcesz) | kielkismaku.pl Pasta słonecznikowo-jabłkowa do kanapek | © kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix | © kielkismaku.pl Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl Czebureki | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

Dla kogo dieta pudełkowa?20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób wybrać najlepsze musli?