Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Ulęgałkowe ciasto | © kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Sok z malin + dżem malinowy | kielkismaku.pl Quesadilla - zapiekana tortilla | © kielkismaku.pl Tortilla bezglutenowa - przepis podstawowy | © kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Crumble ze śliwkami | kielkismaku.pl Szybkie pierniczki | kielkismaku.pl
Oktoberfest - co warto wiedzieć o największej piwnej imprezie w Europie?
Oktoberfest - co warto wiedzieć o największej piwnej imprezie w Europie?

Nie ma chyba dorosłego Europejczyka, który by nie znał nazwy Oktoberfest. Bawarski festiwal piwa i zabawy to jedna z najbardziej znanych imprez nie tylko w Europie, ale i na świecie. Co więcej, to jeden z największych festynów ludowych świata. Bawarczycy, ubrani w ludowe stroje, świętują i bawią się w towarzystwie przyjezdnych i nie szczędzą sobie (ani innym) złotego trunku w wielkich, litrowych kuflach.

 »» czytaj więcej


Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Proziaki | © kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Czworaczek - chleb pszenno-żytni | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl
Jesienny temat - GRZYBY  (1)
Jesienny temat - GRZYBY (1)

Czyszczenie grzybów.
Świeżych grzybów nie należy myć, a długie moczenie ich w wodzie zepsuje ich aromat i smak. Jeżeli zebrane są suche - wystarczy je dokładnie oczyścić i bardzo krótko opłukać pod bieżącą wodą.

Zobacz -> Jak zbierać grzyby ...

 »» czytaj więcej


Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Koktajl z jarmużem i kiełkami | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami | kielkismaku.pl Spagetti NIEbolognese (wegetariańskie) | © kielkismaku.pl ThermoMelman - chałka żyrafa | © kielkismaku.pl

Pasta kanapkowa z solonych śledzi | kielkismaku.pl Kruszonka | © kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Wielkanocne paluchy | © kielkismaku.pl
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania

Klasycznie - wszystkie "strączkowe" namaczamy przed gotowaniem. Soczewica czerwona jest wyjątkiem od tej zasady. Można przygotować ją naprawdę bardzo szybko i nie trzeba pozostawiać jej na noc w wodzie. Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciecierzycy, fasoli, czy soi - soczewica wymaga znacznie krótszego czasu obróbki termicznej.

 »» czytaj więcej


Mirelki | kielkismaku.pl Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl Antygrypina | © kielkismaku.pl Pizza z ziemniakami | © kielkismaku.pl Holenderskie pączki - Oliebollen | © kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?

Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych.


Nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Pamiętajmy również o tym, aby do hodowli kiełków używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają pestycydy i inne środki chemiczne!


 »» czytaj więcej


Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Wytrawna kruszonka | kielkismaku.pl Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Bananasowa chmurka | kielkismaku.pl Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix | © kielkismaku.pl Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

 »» czytaj więcej


Tort  | kielkismaku.pl Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe | © kielkismaku.pl Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Zupa krem z krewetek | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl Masa marcepanowa | © kielkismaku.pl Pasta słonecznikowo-jabłkowa do kanapek | © kielkismaku.pl Kruche ciasteczka świąteczne z galaretką | © kielkismaku.pl Arepa | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Sos bazyliowy | © kielkismaku.pl Bullet Proof coffee - kawa kuloodporna | © kielkismaku.pl
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Serek domowy z kefiru | kielkismaku.pl Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Chaczapuri - imeruli | © kielkismaku.pl Pierniczki | kielkismaku.pl Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki to samo zdrowie!Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęWszyscy o śliwkach wiedzą dużoSłodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego