Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Bezglutenowe chrupkie gofry ryżowe | © kielkismaku.pl Rachatłukum, lokum | © kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Obłędny rycerz - deser | © kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania

Klasycznie - wszystkie "strączkowe" namaczamy przed gotowaniem. Soczewica czerwona jest wyjątkiem od tej zasady. Można przygotować ją naprawdę bardzo szybko i nie trzeba pozostawiać jej na noc w wodzie. Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciecierzycy, fasoli, czy soi - soczewica wymaga znacznie krótszego czasu obróbki termicznej.

 »» czytaj więcej


Chlebek pszenno-żytni | © kielkismaku.pl Baklava | kielkismaku.pl Shake witam!nowy | © kielkismaku.pl Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Pasztet wałecki - pasztet babci Uli | kielkismaku.pl
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli

Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.


 »» czytaj więcej


Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Spagetti NIEbolognese (wegetariańskie) | © kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl Antygrypina | © kielkismaku.pl
Pierogi
Pierogi

Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.
Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.

 »» czytaj więcej


Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Domowy cukier waniliowy | © kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Chlebki do żurku | kielkismaku.pl Nalewka z aronii z imbirem | © kielkismaku.pl Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl
20 jadalnych produktów zabijających cellulit
20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki


Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Zupa krem z krewetek | kielkismaku.pl Sos cytrynowy (np. do ryby lub kurczaka) | © kielkismaku.pl
Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl
Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl

28 lutego na platformie cookidoo zaszły bardzo poważne zmiany. Mocno rozbudowano platformę z przepisami dedykowaną dla urządzenia Thermomix.
Poniższa informacja ułatwi pierwsze kroki z nową platformą.
Platforma cały czas się zmienia - poniższe informacje również będą się zmieniały, tak aby w miarę możliwości naprowadzić użytkowników cookidoo na najsprawniejszą drogę poruszania się po aplikacji.


 »» czytaj więcej


Szybkie pierniczki | kielkismaku.pl Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Groszek ptysiowy | kielkismaku.pl Półkruche rurki z budyniowym kremem | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Kawa mrożona z Thermomix (z kawy rozpuszczalnej) | © kielkismaku.pl Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Pigwa to roślina pochodząca z Azji Mniejszej, prawdopodobnie z Kaukazu. W Starożytności rosła także na Krecie. Z Grecji pigwa przywędrowała do Rzymu, była tam znana pod nazwą Cotonea. Tak z biegiem czasu pigwa rozprzestrzeniła się na Europę. Dla lubiących ciekawostki dodam, że pigwa była tym słynnym "złotym jabłkiem", którym Parys nagrodził Afrodytę.

 »» czytaj więcej


Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami | kielkismaku.pl Sok z malin + dżem malinowy | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Pierniczki | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Rożki Jakuba | © kielkismaku.pl Ciasto na makaron domowy  | kielkismaku.pl Sos pieczarkowy  | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Serek domowy z kefiru | kielkismaku.pl Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami | kielkismaku.pl
Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl Czebureki | © kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Holenderskie pączki - Oliebollen | © kielkismaku.pl Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Syrop z mniszka lekarskiego | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Leczenie wad postawy przez siedzący tryb życiaPoprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślinPierogi Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?