Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...


Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Sam proces kiełkowania wygląda następująco:

1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.

2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.

3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).

4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.

5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.

6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion.
Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.







kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 5 )

Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Świat poduszek

Serek domowy z kefiru Napój pomarańczowo-cytrynowy Pierogi z serem ricotta (na słodko) Sernik gotowany z musem z owoców borówki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów