Kiełki - rzodkiew japońska - daikon |
DAIKON - rzodkiew japońska ->
Kup nasiona DAIKON do kiełkowania.
Ze wyglądu właściwie nie różni się wiele od rzodkwi białej. Co ciekawe - jej masa może osiągnąć nawet 50 kg, a długość nawet 1 metr. Stąd też jej nazwa - po japońsku dai oznacza duży, a coon oznacza korzeń.
Można ją spożywać w różnej postaci, jeść na surowo, gotować, marynować czy kisić.
W smaku kiełki również bardzo przypominają rzodkiewkę, można dodać je do sałatek, przeróżnych kanapek, pysznego twarożku czy jako dodatek do jajek. Są łatwe do wyhodowania.
Kiełki - rzodkiew japońska - daikon
(Raphanus sativus longipinnatus)
Jej kiełki są nieco masywniejsze i ostrzejsze w smaku od rzodkiewki.
Bardzo zdrowe, w wielu krajach azjatyckich używane w celu utraty wagi.
Daikon w krajach Dalekiego Wschodu jest tak popularna, jak u nas kapusta głowiasta.
Oczyszczają organizm z metali ciężkich, a dzięki unikalnym enzymom pomagają żołądkowi rozłożyć na części pierwsze skrobię, tłuszcz i proteiny.
Działają również odmładzająco na organizm. Są bardzo skuteczne przy zwalczaniu przekrwienia, poprawiają krążenie krwi i ją oczyszczają. Doskonale zapobiegają zachorowaniom na grypę i polecane podczas bólu gardła, bólów migrenowych i zatorów płuc.
Japońska rzodkiew znana jest też z właściwości antyrakowych i przeciwzapalnych, a wielu entuzjastów sake twierdzi, że daikon to jedno z lepszych lekarstw na poranną, poimprezową "niedyspozycję".
Rzodkiew japońska to bliska kuzynka naszej rodzimej rzodkiewki znana pod nazwą DAIKON.
Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>
Jak hodować:
Czas namaczania nasion: około 6 h
Czas kiełkowania: 4-6 dni w zależności od warunków.
Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik
Jak spożywać: zdecydowanie surowe
Wartości odżywcze kiełków rzodkiewki
Witaminy: ogromne ilości C i A
Składniki mineralne: ...
Inne: przeciwutleniające związki fenolowe, które ograniczają rozwój różnych rodzajów nowotworów, w szczególności raka żołądka. Substancje te hamują syntezę rakotwórczych nitrozoamin pochodzących m.in. z mięs.
Aktywny enzym, który pomaga przy trawieniu, szczególnie ciężkostrawnych potraw.
Pomagają oczyszczać nerki i pobudzają je do efektywnej pracy, co wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru toksyn, tłuszczów i wody.
kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów