Hodowla kiełków doskonale sprawdza się przez cały rok - szczególnie jednak zimą kiedy to nie mamy dostępu do większości naturalnych dóbr z rynku krajowego. Wymaga od Ciebie minimalnego nakładu pracy i jest najtańszym sposobem na pozyskanie super jedzenia.
Zastanawiasz się pewnie od czego zacząć hodowlę kiełków.
Zdecydowanie od wyboru metody kiełkowania nabywając kiełkownicę, słoik do kiełkowania czy specjalny worek do kiełkowania nasion.
Zdecydowanie najtańszą metodą i najprostszą będzie
kiełkowanie w lnianym worku .
Trzy proste kroki hodowli kiełków.
Krok 1.
Zakupione nasiona - najlepiej z adnotacją "do kiełkowania" najpierw należy namoczyć na noc.
Wsypujemy do wyparzonego wcześniej wrzątkiem pojemnika nasiona (może to być np. szklanka, miseczka itp.) odpowiednią ilość nasion.
Wskazówka Czas kiełkowania nasion to 3-10 dni w zależności od rodzaju nasion - można więc kiełkować mniejszymi porcjami a częściej, wtedy mamy cały czas świeże kiełki. Przykładowo - jeżeli namoczymy 10gram nasion - otrzymamy około 20-30gram kiełków.
Nasiona zalewamy do pełna chłodną lub ledwo letnią przegotowaną wodą. Nasiona nabiorą sporo wody, więc musi być co najmniej dwa razy tyle wody co nasion. A nadmiar wody i tak potem usuniemy.
Na drugi dzień rano wylewamy wodę i przepłukujemy nasionka czystą chłodną lub letnią wodą.
Wskazówka Woda po namoczeniu nasion to doskonały naturalny nawóz do kwiatów domowych. Nie wylewaj jej - podlej nią kwiaty doniczkowe.
Przepłukane nasiona umieszczamy w worku lnianym, jeszcze raz przepłukujemy już w worku (tak aby cały worek się zamoczył) i odwieszamy go do ocieknięcia. Gdy woda przestaje wyciekać z worka odwieszamy go w wygodne dla nas miejsce - tam będzie kiełkować nasza hodowla.
Krok 2.
Worek namaczamy w letniej czystej wodzie dwa razy dziennie (np. rano i wieczorem) i to właściwie cały zabieg podczas naszej hodowli.
Sprawdzamy od czasu do czasu stan naszej hodowli - gdy mamy już widoczne kiełki to korzystamy z ich dobrodziejstwa. Czas po jakim wykiełkują nasiona jest różny dla każdej z roślin - średnio jednak zajmie to od 3-4 dni.
(Słaba cyrkulacja powietrza i zbyt długie leżakowanie nasion w wodzie może uruchomić proces pleśnienia nasion. Jeżeli hodowla nam spleśnieje trzeba ją niestety wyrzucić)
Worek lniany zapewnia nasionkom doskonałą cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Kiełki do wzrostu nie potrzebują mocnego światła.
Wskazówka Aby zmniejszyć ryzyko pleśni w naszej hodowli należy zachować czystość przy pracy z hodowlą (jak przy standardowych działaniach z żywnością). Pomaga również wrzucenie co hodowli kilku ziarenek rzodkiewki - chroni ona naturalnie hodowle przed pleśnieniem.
Krok 3.
Konsumujemy i przechowujemy kiełki ...
Kiełki możemy konsumować już jak pojawią się pierwsze ogonki przy nasionach. Z każdym dniem będą szybko się powiększać. Gotowe kiełki przechowujemy w pojemnikach z niewielkimi otworami w lodówce przez kilka dni. Wtedy już nie przelewamy je wodą. W lodówce z tytułu niższej temperatury kiełki będą w lekkiej hibernacji (rosną zdecydowanie wolniej), możemy więc w ten sposób spowolnić ich przyrost aby gotowe były na konkretny dzień.
Worek lniany możemy użyć wielokrotnie. Po zakończonej hodowli dokładnie go przepieramy i wyparzamy, po czym proces rozpoczynam od nowa.
Możemy korzystać np. z kilku worków - zakładając jednocześnie hodowlę kilku rodzajów kiełków.
Tak w ten oto prosty sposób możemy cieszyć się przez cały rok dostawą cudownego pożywienia, potężnej porcji witamin i mikroelementów oraz wspaniałego elementu dekoracyjnego codziennych posiłków.
Czyż nie jest to banalnie proste?
Hodowla rozwija się właściwie z niewielkim naszym udziałem. To zaledwie 2 minuty dziennie poświęcone kiełkom, a natura załatwia całą robotę za nas.
Przy towarzystwie kiełków w codziennym menu możemy śmiało powiedzieć, że podrzucamy naszemu organizmowi witaminową bombę ze sporą dawką enzymów i wartości odżywczych poprawiając swoją kondycję zdrowotną i witalność.
Smacznego i dobrej zabawy przy hodowaniu kiełków!