Potrawy pasujące do piwa
Potrawy pasujące do piwa






Piwo to nie tylko trunek imprezowy. Tak jak wino może spełniać funkcję dopełnienia posiłku. Koneserzy piwa wiedzą jak łączyć je z innymi daniami. W tym artykule i Ty znajdziesz sposoby na to by skomponować ucztę dla zmysłów przy pomocy piwa i jedzenia.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Zgrane duety


Tak samo, jak w przypadku win mamy określone zasady podawania trunków, tak samo biorąc pod uwagę piwa istnieją pewne reguły doboru trunku do potrawy. Amatorzy nie powinni sobie jednak tym zaprzątać głowy. Nie ma nic złego w tym, by zestawiać swoje ulubione trunki z potrawami. Ciekawostką jest fakt, iż gatunek piwa wybieramy podobnie, jak w przypadku wina czerwonego i białego. Zarówno piwo,jak i wino dobieramy do posiłku ze względy na stopień intensywności. Wyraziste ciemne piwa dobrze współgrają z ciężkimi w smaku potrawami, natomiast jasne i delikatne z lekkimi.



W Polsce zwyczaj podawania piwa do śniadanie nie jest znamy, jednak nasi zachodni sąsiedzi w Niemczech nie maja z tym problemu. Piwo podawane do sadzonych jajek i grillowanego boczku sprawdza się doskonale. Podkreśla smak potrawy. Warto wypróbować tą opcję, w któryś z wolnych dni.



Na południu kucharze mają w zwyczaju łączyć także piwo z daniami zawierającymi owoce morza. Jasne piwo świetnie smakuje w zestawie z panierowanymi krewetkami i kalmarami.



W kulturze amerykańskiej popularnym połączeniem jest piwo oraz burgery i steki. Bardzo smaczny jest także stek i mięso marynowane w piwie. Ten zabieg sprawia, że jest ono delikatniejsze,a jednocześnie wyraziste.



Znaną potrawą jest kurczak na butelce piwa. Bardzo prosta w przygotowaniu poprawa zyskuje na popularności także w Polsce. Polewanie mięsa piwem sprawia także, że przy pieczeniu zyskuje ono aromatyczną skórę i soczyste wnętrze.



W naszej tradycyjnej kuchni również mamy kilka pozycji, którym warto się przyjrzeć. Polskie dania, które można wyróżnić w tym temacie to przede wszystkim golonka. Zarówno dodatek piwa jako napoju, jak i marynaty sprawia, że mięso zyskuje niepowtarzalny charakter.



Oprócz tego do piw można serwować także potrawy warzywno-mięsne, takiej kapusta zasmażana, bigos, lub gołąbki. Miłośnicy kulinariów przyrządzają również glazurowane żeberka. Kufel zimnego piwka w duecie z tak przyrządzonym mięsem składa się na niezapomniane kulinarne przeżycie.










kurs pierwszej pomocy poznań

kursy i szkolenia pierwszej pomocy poznaniu wielkopolsce profesjonalizmu zadowolenia dogodne terminy certyfikaty udt wysoka

osuszanie mieszkań radom

osuszanie budynków odtwarzanie izolacji iniekcja krystaliczna wynajem osuszaczy kielce radom piotrków osuszamy

Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki soczewicy czerwonejMiód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznymSłodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Koktajl z jarmużem i kiełkami Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice Wielkanocny torcik - Marysieńka Moje ulubione pączki

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów