Siemię lniane - odżywcze, lecznicze, niedoceniane |
Co znajdziemy w nasionach lnu? Przede wszystkim dużą ilość błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ponadto, siemię lniane to źródło cynku, lecytyny, flawonoidów, magnezu, żelaza oraz cennych witamin B1, B6 i E. Dlatego może się pochwalić dość szerokim działaniem - m.in. osłaniającym, regenerującym, wzmacniającym i przeciwzapalnym.
Nasiona lnu znane są przede wszystkim z wyjątkowo korzystnego wpływu na dolegliwości żołądkowe i problemy z zaparciami. Śluzowato-galaretowata konsystencja, uzyskiwana z siemienia, osłania cały układ pokarmowy, uśmierzając przy tym stany zapalne, utrudniając wchłanianie toksycznych substancji i poprawiając perystaltykę jelit. Dodatkowo, produkt ten wpływa na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi, zapobiega miażdżycy, a nawet zmniejsza ryzyko pojawienia się raka piersi oraz hamuje rozwój raka prostaty. Siemię lniane reguluje też poziom estrogenów w organizmie, dlatego zaleca się przyjmowanie go kobietom w okresie menopauzy. Ponadto, stosuje się je do przemywania skóry przy takich dolegliwościach, jak czyrak, półpasiec czy łuszczyca, w przypadku infekcji dróg oddechowych lub w celu poprawy kondycji włosów i paznokci.
Istnieje wiele sposobów podania siemienia lnianego. Możemy spożywać je bez żadnych dodatków lub w połączeniu z różnymi potrawami. Jedną z najpopularniejszych metod jest napar z niełuskanych ziaren lnu, przyjmujący formę śluzowatej cieczy lub wręcz zbliżoną do kisielu. Innym sposobem jest zmielenie całych, świeżych ziaren do postaci proszku, gotowego do posypania kanapek, sałatek bądź surówek. W tym przypadku można również użyć równie wartościowego oleju lnianego. Siemię dobrze smakuje też z różnymi sosami, owocami i miodem.
Niemniej, ze spożywaniem tego produktu powinna się również wiązać odpowiednia ostrożność. Siemię lniane jest dość kaloryczne, ma krótki okres przydatności (zwłaszcza w postaci zmielonej), a niełuskane ziarna zawierają nieduże ilości substancji trujących. Jednym słowem - zbyt częste stosowanie tego produktu może niekoniecznie wyjść nam na zdrowie.
Jeśli interesuje Cię ta tematyka odwiedź koniecznie portal internetowy www.kreatywna.pl i przeczytaj więcej artykułów na ten i podobne tematy.
Źródło: www.interaktywna.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów