Domowy cukier waniliowy

Popularne frazy: ->



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Potrzebne składniki:

- cukier biały kryształ
- laska wanilii
- szczelnie zamykany słoiczek


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:

Cukier przesypujemy do suchego słoiczka ze szczelnym zamknięciem.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i czubkiem noża przesuwając po lasce wanilii wydobywamy ziarenka. Wrzucamy je do słoiczka. Pozostałą część wanilii również kroimy na kawałki 2-3 cm i umieszczamy w słoiczku. Zamykamy. Dokładnie mieszamy potrząsając. Już po 2-3 dniach cukier nabierze cudownego aromatu waniliowego - mamy swój prawdziwy cukier waniliowy.

Łyżeczka takiego cukru z powodzeniem zastępuję paczkę sztucznego cukru wanilinowego.

To proste! Wystarczy trochę chęci aby wyeliminować sztuczny cukier wanilinowy ze swoich deserów! Zachęcamy do działań!
Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z serem ricotta (na słodko) Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Tawa Tawas - boliwijskie pączki Kruche korzenne ciasteczka

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliOktoberfest - co warto wiedzieć o największej piwnej imprezie w Europie?Zróbmy sobie delikatny domowy serekOlejki w kuchni