KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.


Zobacz też:
Meksyk w kuchni!
Wszystko, co musisz wiedzieć o kuchni meksykańskiej!

Meksykańska sztuka kulinarna ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest niezwykle bogata. Pośród potraw odnajdziemy wpływy zarówno starodawnej kultury Indian, jak i ludzi przybyłych z tzw. "Nowego Świata". Łączy w sobie smaki kultury hiszpańskiej, prekolumbijskiej, amerykańskiej i europejskiej. W tym artykule znajdziesz wszystko, co najważniejsze, więcej...


Powody dlaczego powinnaś dołączyć te składniki do diety

Poniżej przedstawię Ci kilka propozycji, które warto dodać do codziennej diety. W poszczególnych składnikach będą się kryły witaminy, minerały, aminokwasy oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe.

Pewnie okaże się, że znasz kilka z wymienionych poniżej roślin czy przypraw, które zbawiennie na nas działają. Sięgam po nie coraz częściej i mam coraz więcej pomysłów więcej...



Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?



Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami 

Popularne frazy:

Boże Narodzenie, Sylwester, Wielkanoc, pavlowa, ciasto z białek, beza, podkłady bezowe, słodki tort, ciasto do kawy, Thermomix przepis na tort bezowy, jak kroić tort bezowy, pavlova, podkłady bezowe

| *

Podkłady bezowe:
- 6 białek z jaj kurzych
- 300g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty kryształ, lub kryształ lekko zmielony)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego (jeżeli nie dysponujemy octem winnym to można go zastąpić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny - efekt podobny)
- mała szczypta soli (dzięki niej piana lepiej się ubije)


Krem z bitej śmietany:
- 500ml 30-36% śmietany (bardzo dobrze schłodzonej)
- 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - można je pominąć)



Wskazówka
(Jeżeli potrzeba więcej kremu trzeba powtórzyć kroki z wykonania kremu. Po prostu wykonać go dwukrotnie z podanych składników. Nie robić za jednym razem po zwiększeniu proporcji, bo bita śmietana ubija się optymalnie przy objętości 500ml, z większą ilością już jest znacznie trudniej).


Dekoracja
- wcześniej umyte i osuszone owoce (np. truskawki, jagody, maliny itp.)
- mogą to być tez inne kompozycje smakowe: masa krówkowa, kajmak, frużeliny, dżemy (trzeba tylko mieć na uwadze aby nie dodać za dużo słodkich składników do dekoracji, bo sama beza jest bardzo słodka).



Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Przygotowanie w Thermomix




1. Uruchomić piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza zaraz po ubiciu powinna trafić wprost do ciepłego piekarnika. Podczas ubijania piany przygotuj też blachę lub dwie z papierem do pieczenia.
Jeżeli chcesz dwa podkłady bezowe potrzebne będą dwie blachy.

2. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Wbij 6 białek, dodaj małą szczyptę soli.(3-4 min. | obr. 3-4). Ubijamy na sztywną pianę.

3. Nie przerywając ubijania zmniejsz obroty na 3 i dodaj małymi porcjami cukier. Nie spiesz się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna.

4. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sek. | obr. 3

5. Jeżeli chcesz otrzymać jeden wielki podkład pusty w środku to wylej całą pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Jeżeli potrzeba dwa podkłady to trzeba użyć dwóch blach wyścielonych papierem do pieczenia. Jeżeli mają to być podkłady równe użyj szprycy i nią wyciskaj kopki jedna obok drugiej. W ten sposób otrzymasz równy podkład bezowy.

6. Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.

Jeżeli masz 2 podkłady umieść je na środkowych półkach w piekarniku.

Ubijanie śmietany
8. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy płaską łyżkę żelatyny i pozostawiamy do przestygnięcia na 3-4 minuty przed ubijaniem kremu.

7. Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlewamy zimną śmietanę 30%-36% ok 500ml. Zakładamy motylek. Ubijamy (1-1,5 min. | obr. 3,5). Jeżeli temperatura śmietany była w porządku powinna po takim czasie już zmienić konsystencję na lekko ubitą. Nie przerywając ubijania wlewamy żelatynę i dodajemy dwie kopiaste łyżki cukru pudru. Ubijamy i obserwujemy :).
Gotową bitą śmietanę wykładamy na zimne podkłady bezowe lub składamy torcik piętrowy. Dodajemy umyte i osuszone owoce i tort mamy gotowy.

Smacznego!

Tort trzeba przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce lub chłodni.



pavlova thermomix





pavlova thermomix truskawki




Wskazówki:

# Podobno w tortach bezowych nie liczy się wygląd po pokrojeniu ale smak.
Jednak warto wiedzieć, że najłatwiej taki tort pokroić bezpośrednio po wyjęciu z chłodnego miejsca.
Umieszczamy go na większej tacy i bardzo ostrym nożem posmarowanym masłem kroimy i podajemy bezpośrednio na talerzyki.


# Pieczenie bezy nie jest takie trudne jak się wydaje. Należy jednak przestrzegać kilka ważnych zasad:

- przed ubijaniem piany z białek upewnij się, że białka zostały oddzielone bardzo starannie od żółtek (nawet najmniejsza ilość pozostawionego żółtka może zepsuć całe działania)


- naczynie miksujące musi być idealnie czyste i suche (nawet najmniejsze zanieczyszczenia utrudnią uzyskanie idealnej piany, nie ma co liczyć na to że "może się uda")


- białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej konsystencji (nie ubijamy też za długo aby nie przebić białek, bo będą się później trudno formować)

# Jeżeli podczas pieczenia bezy na pergaminie są trudności z oddzieleniem upieczonej bezy od papieru to zwilż wodą lekko papier i po chwili oderwij go bez problemu.

# Jeżeli masz na to wpływ to nie wybieraj do wypiekania bezy bardzo świeżych jajek. Takie minimum tygodniowe będą najlepsze. Beza dzięki temu będzie chrupka na zewnątrz a piana lepiej się ubije.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Czworaczek - chleb pszenno-żytniChałka - czarująca słodka bułaKrem czekoladowy nie tylko do tortów

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania

Inne artykuły

Kiełki soczewicy czerwonejKiełki amarantusaNajczęstsze błędy podczas parzenia kawy