Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSkładniki na ciasto:- 25g drożdży świeżych - łyżeczka cukru - 200g mleka 3,2% (w temp. pokojowej) - 400g mąki pszennej - 60g masła (w temp. pokojowej) Do smarowania:- jajko rozbite z łyżką wody - mak, sezam itp. do posypania Składniki na farsz:- 70g dobrego sera żółtego - 1 cebula (ok. 70-100g) - 20g oleju - 300g pieczarek - 100g suszonych pomidorków - 20g mączki z suszu grzybowego - sól i pieprz do smaku |
Przygotowanie w Thermomix
1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto. ( 2 min. | obr. Interwał - wyrabianie ciasta )
2. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
3. Do suchego naczynia miksującego wrzuć ser - rozdrabniamy ( 5 sek. | obr. 8 ) Przełóż do miseczki.
Naczynie umyj.
4. W czystym naczyniu umieść cebulę przekrojoną na pół. Załóż miarkę na pokrywę i rozdrabniamy ( 5 sek. | obroty 5 )
5. Otwórz naczynie miksujące. Kopystką zgarnij cebulę z brzegów naczynia. Dodaj olej. Podduś cebulkę ( 2,5 min. | 120 stopni C | obr. 2 )
6. Do podduszonej cebulki dodaj pieczarki i suszone pomidory. Rozdrabniamy farsz ( 4 sek. | obroty 5 )
7. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, mączkę grzybową. Na otwór w pokrywie ustaw koszyczek zamiast miarki - tak aby woda podczas duszenia odparowała. Dusimy ( 6 min. | temp. 100 stopni | obroty wsteczne 2 )
8. Gotowy farsz wyjmujemy do miseczki. Jeżeli jest wodnisty - umieszczamy go na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aby odparować wodę. Farsz powinien być konsystencji jak do pierogów czy uszek. Na samym końcu dodaj wcześniej rozdrobniony ser żółty.
9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich formujemy (tutaj pełna dowolność kształtów - mogą to być zwykłe bułeczki okrągłe z farszem w środku, mogą być kształtne bułeczki faszerowane i umieszczone w foremkach silikonowych (patrz zdjęcie np. serce) lub też po prostu uformowane łódeczki i wypełnione farszem. Smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy: makiem , sezamem lub inną posypką wg uznania.
10. Tak przygotowane bułki po uformowaniu pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 20-30min). Mogą sobie wyrastać np. już w piekarniku w temperaturze 50 stopni.
11. Gdy mamy już wyrośnięte bułeczki pieczemy w piekarniku podkręcając temperaturę do 180 stopni C przez około 17-20 min. aż się ładnie zarumienią.
Bułeczki doskonale smakują na ciepło i zimno podane do barszczu tak jak podajemy paszteciki.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów