KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki pszenicy - zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, obfitują w żelazo, miedź i witaminę E, dlatego wykorzystywane są do produkcji maseczek i kremów. Poprawiają trawienie. Polecane dla osób zmęczonych i poddanych dużemu codziennemu stresowi.

kiełki hodowla
nasiona na kiełki



kiełki smaku upominki
Zobacz też:
Siemię lniane - odżywcze, lecznicze, niedoceniane

Siemię lniane można zaliczyć do tych produktów spożywczych, o których co prawda się słyszało, jednak nie bierze się ich raczej pod uwagę w codziennej diecie. Tymczasem nie tylko zawiera ono wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, ale również wykazuje skuteczne działanie prozdrowotne. Kiedy warto sięgnąć po nasiona lnu? Jakie więcej...


Pizza z dowozem - czy warto?



Czy z tej mąki będzie chleb?

Najbardziej znane i najczęściej używane to mąka pszenna i żytnia. W Polsce to najpopularniejsze mąki chlebowe. Zrobisz z nich też np. zakwas na żurek.
Spotkać możesz też inne mąki - najczęściej stosowane jako dodatki do wypiekanych chlebów i jako składnik wielu innych potraw. Mowa tutaj o mąkach: owsianej, orkiszowej, gryczanej, jęczmiennej, więcej...


Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy
Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy

nasiona na kiełki




Lubisz kawę, pijesz ją codziennie - a jednak, pomimo wielu prób wykonanych zarówno na sobie, jak i na osobach z bliskiego otoczenia, wciąż nie udaje Ci się przygotować takiego naparu, który kosztujesz w restauracjach? Z pewnością popełniasz wciąż te same błędy, które dyskwalifikują Cię z otrzymania miana idealnego kawosza.


Kawę lubisz za jej aromat, za to, że dodaje Ci z rana energii, za nieco gorzkawy smak. Nie wyobrażasz sobie poranka bez tego aromatycznego napoju, trzymanego w dłoniach. Ci, którzy rozkoszują się kawą, wspólnie twierdzą, że wykonanie idealnego napoju równa się z prawdziwą sztuką. A jednak niektórym udaje się przygotować całkiem smaczną kawę. W artykule podpowiemy, jakie błędy popełniane codziennie w kuchni, sprytnie odbierają smak tym pysznym ziarnom. Kto wie, być może to właśnie ty je popełniasz?



Kiedy źle dobierasz stopień zmielenia kawy


Do każdego sposobu parzenia kawy, dobiera się inny stopień miałkości ziaren. Jeśli nie dobierzemy go w prawidłowy sposób, kawa będzie nie tylko mało smaczna, ale także może szkodzić naszemu zdrowiu.


Jeśli masz wątpliwość, czy odpowiednio zmieliłeś kawę, zajrzyj na strumień wypływającego naparu. Prawidłowo zmielona kawa wypływa bardzo spokojnie.


Idealnym urządzeniem do mielenia kawy są tradycyjne, młynki ręczne. Nie powodują one rozgrzewania ziaren i ulatniania się aromatu kawy.


Uwaga: kawa zbyt drobno zmielona - najczęściej w młynkach elektronicznych, wypływa z ekspresu tzw. mysim ogonkiem. Kawa zbyt grubo zmielona spowoduje, że w kubku zbierze się lura, rzadka zawiesina.



Woda zbyt twarda


Istotna dla uzyskania aromatu, będzie także jakość wody. Jeśli do parzenia kawy wybierzemy wodę miękką - kawa będzie kwaśna. Jeśli woda będzie twarda - napar nie będzie odpowiednio aromatyczny.


Uwaga, nie zalewajmy także kawy wrzątkiem. To chyba największy błąd popełniany przez kawoszy. Maksymalna temperatura wody nie powinna przekraczać 80 stopni. Aby taką otrzymać, wystarczy bezpośrednio po zagotowaniu wody w czajniku odczekać kilka sekund i dopiero wówczas zalać napar.


Warto pamiętać, że woda która ma zbyt wysoką temperaturę może powodować wydzielanie się z ziaren szkodliwych dla naszego żołądka substancji.


Jeśli tradycyjne parzenie kawy jest dla nas kłopotliwe. Nie do końca wiemy, jak prawidłowo wykonać taką czynność, wyposażmy się w tradycyjny zaparzacz kawy. Wykona za nas większość pracy i przygotuje pyszny napar. Pamiętajmy tylko o tym, by nie przytrzymywać zaparzonej kawy w dzbanku na gorącej płytce. Takie pozostawienie kawy prowadzi do powstawania zmian, które mogą uszkodzić nasz przewód pokarmowy.


Dlatego nie przetrzymujmy kawy na grzejącej się płytce ekspresu lub nie podgrzewajmy kawy zimnej. Takie złe przyzwyczajenia często stosuje się w firmowych biurach, gdzie zawsze pozostaje jakaś nierozdysponowana porcja. Lepiej zrezygnować z zimnej lub podgrzewanej kawy niż nabawić się problemów żołądkowych.






Inne artykuły

Kiełki słonecznikaKiełki cebuliKiełki buraka ćwikłowego, czerwonego

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotkaPierniczkiCrumble ze śliwkami

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania