Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix
Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix


Zapewne nie raz, ani nie dwa ... "udało" Ci się ugotować zbyt wodnisty sos. Oto najtrafniejsze podpowiedzi jak go zagęścić. Tak aby konsystencja idealnie nadawała się do podania.



1. Odparować, zredukować - chyba najprostsza wskazówka i sposób na zagęszczenie sosu zwłaszcza dla tych, którzy nie chcą dodawać dodatkowych kalorii swojej potrawie. Tak - strzał w sedno. Należy zredukować ilość wody w sosie.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Aby uzyskać zredukowany sos w Thermomix należy: Zawartość naczynia miksującego przelać do innej miski. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek. Zawartość z miski przelać przez koszyczek. To co nam zostanie w koszyczku - przełożyć do miski. Naczynie miksujące zamknąć a zamiast miarki ustawić koszyczek. Uruchomić gotowanie, podgrzewać w temp. 100 stopni | obroty 2 do czasu aż sos się zredukuje. Ustawiony koszyczek na pokrywie ma na celu przepuszczenie parującej wody z sosu i zatrzymanie ewentualnych kropli sosu, które mogę wydostawać się z naczynia miksującego.
Zredukowany sos połączyć z kawałkami odłączonymi wcześniej i podać.

Uważaj jednak aby składniki stałe nie były zbyt mocno przyprawione ponieważ podczas redukcji (odparowywania wody) w sosie zostają najintensywniejsze aromaty, które jeśli są już intensywne podczas duszenia mogą okazać się aż nadto wyraziste w sosie (głównie mowa o dodanej soli).


2. Zasmażka Panowie i Panie... - chyba najbardziej popularna metoda zgęszczania zup i sosów nie tylko w Thermomix-ie. Stosowały ją już nasze babcie i mamy.

Aby zagęścić sos zasmażką należy na patelni rozpuścić łyżkę masła następnie dodać łyżkę mąki pszennej i energicznie mieszając podsmażyć uważając aby nie przypalić. Taką zasmażkę łączymy najpierw z niewielką ilością sosu czy zupy, mieszamy. Dalej łączymy z pozostałą częścią w naczyniu miksującym. Gotujemy jeszcze chwilę (2 min, 90 stopni C, obroty lewe 2). Tutaj z kolei trzeba pamiętać aby sprawdzić smak przed podaniem i ewentualnie doprawić mocniej sos czy zupę.


3. Dodaj masło!
Kolejnym z prostych sposobów jest dodanie masła. Dodawanie masła jednak nie jest uniwersalne. Dodatek masła wprowadzi również maślany smak do sosu stąd trzeba pomyśleć, czy będzie pasował do potrawy.

Jeżeli to sos w klimacie orientalnym zwykłe masło możesz też zastąpić masłem orzechowym.


4. Serek topiony lub ser mascarpone serki te sprawią, że sos stanie się gęsty, ale również wzbogacą jego smak. Aby zagęścić sos serkiem topionym należy dodać go w końcowej fazie przygotowywania sosu i jeszcze chwilę pogotować. Serek mascarpone - podobnie.


5. Dodaj zawiesinę mąki - aby zagęścić sos mąką należy do kubka wsypać łyżkę mąki i zalać odrobiną sosu. Całość lekko wymieszać, aby nie było grudek i małym strumieniem wlewać do sosu w końcowej fazie przygotowywania. Jeszcze chwilę pogotować.

6. Raz, dwa, trzy miksujemy :-) - jeśli sos jest np. warzywny lub przygotowujemy sos z dodatkiem suszonych owoców wystarczy, że zmiksujemy go na gładką masę. Warzywa lub owoce wspaniale zagęszczą sos bez dodatkowych kalorii, czy składników zmieniających smak. Jeżeli chcesz zachować część składników w całości odłącz je od miksowanej substancji za pomocą koszyczka i kopystki. Do substancji przeznaczonej do miksowania wrzuć te składniki, które chcesz zmiksować ( czas 15 sek. obroty 7-8 ) - otwór w naczyniu miksującym przykryj miarką może chlapać!


7. Dodaj mąkę ziemniaczaną - znany i lubiany sposób na zagęszczenie sosów kuchni wschodniej i azjatyckiej.

Trzeba jednak robić to z rozwagą - zbyt dużo mąki ziemniaczanej sprawi że nasz sos zmieni się w kisiel.


Aby zagęścić 250ml sosu wystarczy pół małej łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody i dodanej w końcowej fazie gotowania sosu.


Może Ty masz swój sprawdzony sposób?
Prześlij go nam na adres kielki@smaku.pl
Z góry dziękujemy :)


Jeżeli przydał Ci się ten artykuł podziel się nim z innymi udostępniając go w sieci.


Zagęszczanie przećwiczyć możesz na poniższym sosie ... przepis celowo jest dosyć wodnisty :)
-> Najlepszy sos pieczarkowy ...







Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kiełki cebuliCo warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Kruche korzenne ciasteczka Zupa krem z krewetek Kremowa pasta śródziemnomorska Surówka grillowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów