W jaki sposób wybrać najlepsze musli?
W jaki sposób wybrać najlepsze musli?


Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Wszystkie powyżej wymienione stanowią na ogół składniki musli. Taką mieszankę przygotować najlepiej samemu. Dzięki temu mamy szansę na skontrolowanie ilości spożytych kalorii chociażby w postaci cukrów i tłuszczy.


Zalety spożycia musli


Dawniej owsianka była traktowana jako normalny posiłek. Niemniej jednak musli zostało odkryte dopiero jakiś czas temu. Obecnie możemy wybierać spośród wielu mieszanek, które mają w składzie nasiona zbóż, a także wiele innych dodatków. Według przeprowadzonych badań przeciętny Polak zjada w przeciągu roku ok. jednego kilograma musli. Jednakże jesteśmy nadal w tym gorsi od Niemców, którzy zjadają ich ponad połowę więcej niż my. Samodzielnie przyrządzone musli to idealny pomysł na śniadanie. Jeżeli zjemy tego rodzaju posiłek zaraz po wstaniu z łóżka, dostarczymy naszemu organizmowi dużej ilości składników odżywczych, ale przy tym również sporą dawkę energii, która otrzymywana jest w wyniku przetrawienia znacznej ilości węglowodanów prostych, które zawarte są w właśnie w musli. W tego rodzaju śniadaniu można znaleźć chociażby duże ilości błonnika pokarmowego, który poprawia tempo przemiany materii. Ponadto musli w składzie ma także witaminy z grupy B, a złączenie ich z krowim mlekiem sprawi, że nasze jedzenie będzie bogate w wapń. Takie bardzo zdrowe śniadanie zawiera również małe ilości tłuszczu, co zapewne ucieszy osoby, które dbają o figurę. Jeżeli dodamy do musli surowe, albo suszone owoce, wzbogacimy nasz posiłek w jeszcze większą ilość witamin i składników odżywczych, które odpowiedzialne są na przykład za regenerację i zrównoważenie flory w jelitach. Dzięki temu nasz organizm będzie znacznie szybciej przyswajał witaminy z grupy B i białka, które zawarte są w mleku.


W jaki sposób wybrać dobre musli ?


Gdy przygotowujemy własne musli mamy do wyboru dużo mieszanek płatków owsianych, żytnich, kukurydzianych, czy zrobionych z innych zbóż. Jako dodatki można do nich wrzucić chociażby :



  • czekoladę,

  • siemię lniane ( zmielone, albo w ziarnach ),

  • miód,

  • otręby,

  • pestki dyni,

  • suszone i świeże owoce,

  • pestki słonecznika.







Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieKiełki rzodkiewkiCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Domowe krakersy Masło ziołowo-czosnkowe Rogale Świętego Marcina Pierniczki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów