przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki pszenicy - zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, obfitują w żelazo, miedź i witaminę E, dlatego wykorzystywane są do produkcji maseczek i kremów. Poprawiają trawienie. Polecane dla osób zmęczonych i poddanych dużemu codziennemu stresowi.
Zobacz też:



Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)
Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)






Kiełki lucerny (Medicago sativa) są niezwykle cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów w naturalny sposób pomagających zwalczać symptomy menopauzy.
Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia.

kiełki lucerny kiełkowane w worku


W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, substancję pomagającą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia.
Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.

Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt.
Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.





Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 5 h

Czas kiełkowania: 5-7 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik

Jak spożywać: najlepiej surowe



Wartości odżywcze kiełków lucerny


Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E

Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen.

Inne: Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)




kielkismaku.pl

Inne artykuły

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewki

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Tortilla - pełnoziarnistaChrupiące kawowe gofry - fitDrożdżówki z makiem

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów