Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.
Zobacz też:


SeroMaCzek

(przepis na małą formę okrągłą 18-20 cm)

SeroMaCzek 

Popularne frazy: | *

Ciasto do kawy, makowiec, seromak, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Świąteczny, świąteczne ciasto

Potrzebne składniki

Spód ciasta:

- 60 g mąki pszennej razowej
- 20 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych lub migdałów
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35g masła w temp. pokojowej
- 15g-20g cukru trzcinowego nierafinowanego (lub inny brązowy cukier)
- 20g mleka


Pozostała część ciasta:

- 150 g maku (suchy, nie mielony)
- 250 g serka ricotta (można wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 4 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g cukru brązowego (trzcinowy lub inny)
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 1-2 łyżki Amaretto (lub 3-4 krople olejku migdałowego)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie w Thermomix

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Okrągłą formę (18-20cm) do pieczenia wyłóż pergaminem od spodu.


2) Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)

Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków bez mycia naczynia miksującego.


3) W naczyniu miksującym umieszczamy składniki na spód ciasta. Miksujemy (10-15 sek. | obroty 6-7). Wyjmujemy ciasto z naczynia przy pomocy kopystki i wyklejamy nim dokładnie spód formy do pieczenia.


4) Naczynia nie trzeba myć, wystarczy dokładnie wybrać ciasto. Przechodzimy do wykonania dalszej części ciasta. Załóż motylek W naczyniu umieść masło i czekoladę połamaną na kawałki. Rozpuść (czas 3 min. | 50 stopni | obroty 2). Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaj 4 jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy (3 min. | obroty 3,5).


5) Dalej ustawiamy (czas 5 minut | obroty 3) i stopniowo dodajemy ser ricotta pokruszony na kawałki a dalej zmielony wcześniej mak. Na 30 sek przed końce dodajemy Amaretto lub olejek i proszek do pieczenia.


6) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozwalamy aby ciasto przestygło w piekarniku. Kroimy i degustujemy. Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Domowy serek a'la ricottaKibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedaremObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca:
Mam Thermomix - co dalej?

Mam Thermomix - co dalej? Nic prostszego - zapraszamy do naszej grupy tematycznej na Facebook.pl. Tutaj możesz do nas dołączyć aby czerpać inspiracje do wykorzystania tego robota kuchennego w codziennych działaniach...
Dołącz do nas: Dołącz teraz - grupę tworzy już ponad 130 000 osób.

Przepisy na Thermomix znajdziesz też na naszej stronie
Miłego miksowania i wpadaj do nas częściej!

 »» czytaj więcej





Inne artykuły

Catering dietetyczny testowany przez GwiazdyKontuzje a rehabilitacja sportowa