Deserki amaretti

(10 małych deserków słoiczkowych)

Popularne frazy: -> szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie, amaretti, deserki słoiczkowe, słoik, słoiczki



Deserki amaretti
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 200 g ciasteczek amaretti
- 30 g masła
- 400 g serka ricotta (możesz go też samodzielnie wykonać - zobacz przepis na Thermomix)
- 1 galaretka cytrynowa z cukrem (jeżeli lubisz mniej słodkie deseru dodaj galaretkę bez cukru)
- 150 g wody (do rozpuszczenia galaretki)
- 200 g jogurtu naturalnego
- owoce, np. brzoskwinie z puszki (bez zalewy) pokrojone w kostkę.
- 1 czerwona galaretka (truskawkowa lub wiśniowa)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Deserki amaretti


Przygotowanie w Thermomix




1. W 150g ciepłej przegotowanej wody rozpuść galaretkę cytrynową. Pozostaw do wystygnięcia.
W 250g ciepłej przegotowanej wody rozpuść też czerwoną galaretkę. Pozostaw do przestygnięcia.

2. W suchym naczyniu miksującym umieść połowę ciasteczek amaretti. Dodaj masło. Wymieszaj. ( 25 sek. | obr. 5 ).

3. Wyrobioną masę umieść w słoiczkach deserowych na dnie.

4. W naczyniu miksującym umieść serek ricotta, połowę ciasteczek, jogurt naturalny i rozpuszczoną żółtą galaretkę. Dokładnie zmiksować. ( 1,5 min. | obr. 4-5 ). Rozłóż w słoiczkach deserowych na wcześniejszej masie z ciasteczek.

5. Zakręć wieczko w słoiczkach i umieść je w zamrażalniku na 15-20min.

6. Dodaj pokrojone w kostkę owoce do każdego ze słoiczków.(np. brzoskwinie z puszki bez zalewy), tak aby utrzymały się na wierzchu. Powinno też pozostać miejsce na późniejsze zalanie deserków galaretką.

7. Zalej czerwoną galaretką deserki w słoiczkach. Zakręcić słoiczki i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie deserki są gotowe do podania.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Fit placuszki Pierogi z soczewicą czerwoną Sernik gotowany z musem z owoców borówki Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki rzodkiewkiCzy wiesz, że ...Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscuCzy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!