Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia

(porcja to 1 tarta ok. 25 cm)

Popularne frazy: -> trzy czekolady, trio czekoladowe, tarta, ciasto do kawy, tarta czekoladowa, tarta marka, ciasto czekoladowe



Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki spód tarty:


- 180g herbatników
- 50-60g prawdziwej gorzkiej czekolady
- 60g masła
- łyżka prawdziwego miodu (ok. 40g)
- mała szczypta soli (wzmocni smak czekolady)
- 50g wiórków kokosowych


Składniki - mus czekoladowy:


- ok. 500ml śmietany 30%
- 70g masła
- 200g prawdziwej czekolady gorzkiej
- 50g brązowego cukru
- płaska łyżka żelatyny* rozrobiona w 50 ml przegotowanej, ciepłej wody

*) Żelatynę możesz zastąpić Agarem.
Przyjmuje się, że 1 łyżka żelatyny odpowiada 1-2 łyżkom agaru.
Aby pozbyć się "morskiego" smaku agaru wystarczy go pogotować w wodzie ok. 10min.


Dodatki / dekoracja:


- kakao (do posypania powierzchni tarty)
- kilkanaście listków mięty do dekoracji




Zobacz też ...


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




Czekoladowy spód do tarty:
1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść herbatniki. Rozdrabniamy. ( 10 sek. | obr. 6 ). Przekładamy do miseczki i odkładamy.

2. Naczynia miksującego nie trzeba myć. W naczyniu miksującym umieszczamy pozostałe składniki: masło (60g), czekoladę gorzką w kawałkach (50-60g), łyżkę miodu (ok. 40g), małą szczyptę soli ( 4 min. | 50 stopni C | obr. 1 ) . Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe (50g) i wcześniej rozdrobnione herbatniki (180g). Mieszamy ( 10 sek. | obr. 4-6 ). Otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć ciasto z brzegów naczynia i ponownie wymieszaj ( 10 sek. | obr. 4-6 ).

3. Powstałym ciastem wyłóż spód tortownicy (rozmiar ok. 25 cm, najlepiej gdy będzie szczelna - ułatwi to późniejsze wylanie do niej musu czekoladowego, który początkowo będzie zupełnie płynny). Tak przygotowany spód wyrównaj ubijając dłonią, przykryj szczelnie folią (w cieście są tłuszcze a one łatwo łapią zapachy z lodówki) i umieść w lodówce. Przejdź do przygotowania musu czekoladowego.


Przygotowanie musu czekoladowego

4. Jeżeli w miarę dokładnie wyjęto ciasto to naczynia nie trzeba myć. W naczyniu miksującym umieść składniki na mus czekoladowy: śmietanę 30% (ok. 500ml), masło (70g), czekoladę gorzką (200g), brązowy cukier (50g). Podgrzewamy i rozpuszczamy. ( 6 min. | 70 stopni C | obr. 2 ). W tym czasie w małym kubeczku rozpuść żelatynę w 50ml przegotowanej ciepłej wody.
Do rozpuszczonego musu czekoladowego dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. ( 15 sek. | obr. 2 ).
Tak przygotowanym musem czekoladowym wypełniamy tortownicę z wcześniej wyziębionym spodem tarty. Tutaj - jeżeli masz wątpliwości, czy mus nie wypłynie Ci z tortownicy - zawsze możesz przygotowany mus schłodzić w lodówce około 1h i dopiero wylać na spód do tortownicy, po tym czasie będzie miał zupełnie inną konsystencję.

Tak przygotowaną tartę schładzamy jeszcze 4-5h w lodówce. Po tym czasie będzie gotowa do podania.


Przed podaniem, wierzchnią część tarty, delikatnie posypujemy kakao.


Pokrojone porcje możesz też ozdobić wg. uznania np. listkami mięty.

Smakuje doskonale z filiżanką kawy.


Tartę przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Majonez domowy Arcyprosty keks Kawa mielona w Thermomix

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Czekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciastoJak dobrze przygotować łososia?Pierogi Kiełki amarantusa