Pasteis de nata

Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka z budyniem, budyniowe ciasteczka, ciasteczka z Belem, pastel de nata, pasteis de nata, pastis de Belem, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni, foremki



Pasteis de nata
 Pasteis de nata
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasteczka:


- ok. 350g gotowego ciasta francuskiego
lub półfrancuskiego wykonanego wg przepisu
- 250g mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 40g brązowego cukru trzcinowego
- 160g białego cukru kryształu
- 5-8 kawałków skórki z wyparzonej cytryny (bez białej błonki)
- 125g wody
- 5 żółtek kurzych
- 30g mąki pszennej typ 500
-(opcjonalnie) łyżeczka cukru waniliowego

Potrzebne też będą:


- łyżeczka masła do smarowania foremek
- foremki do minitart (ok. 20 szt.) - znajdziesz np. tutaj

Do podania:


- cukier puder
- cynamon


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Pasteis de nata


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść 250g mleka, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40g brązowego cukru, 160g białego cukru, 5-8 kawałki skórki z cytryny. (10min. | temp. 80 stopni C | obr. 1)

2) Wyjmij z przygotowanego syropu skórki cytryny. (Można przecedzić całość przez drobne sitko lub wyjąć kawałek po kawałku).

3) Przygotowany syrop umieść ponownie w naczyniu miksującym.

4) Oddziel żółtka od białek. Dodaj do naczynia miksującego żółtka z 5 jaj kurzych, 30g mąki pszennej i 125g wody. Wymieszaj (10sek. | obr. 3,5).

5) Dalej ponownie zagotuj krem. (7 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3)

6) W czasie gdy przygotowuje się krem wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Zwiń w rulon i podziel na 12 części.
Foremki koniecznie dokładnie natłuść masłem. Każdą z części wylep małą foremkę. Staraj się zrobić to szybko, aby ciasto za bardzo nie rozgrzewało się od rąk. Najlepiej użyć wygodnych foremek do pasteis de nata -> foremki znajdziesz np. tutaj ustaw na blaszce i umieść w lodówce.

7) Gdy mamy już krem gotowy wyjmujemy foremki z lodówki i wypełniamy je kremem, tak aby został 2-3 mm od góry, aby krem, podczas pieczenia nie przelewał się przez ciasto.
Tak przygotowane ciasteczka umieść w rozgrzanym do 220 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół). Wypiekamy 19-22 minuty - aż ciastka się dobrze wypieką a powierzchnia kremu nabierze lekko brązowego koloru.

Ciastka wypieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.

Podajemy z kawką ;)

Wskazówki


# Podczas formowania ciasta w foremce staraj się nie zgniatać brzegów ciasta, niech struktura pozostanie nienaruszona, wtedy ciasto ładnie się rozwarstwi i uformuje.


# Do wypiekania najlepiej użyć foremek na małe tarty. Tutaj rozmiar ma znaczenie. Dedykowane foremki wypieką też ładniej ciasto od spodu, bo równomiernie będą się nagrzewać w piekarniku.


# Najszybsze smarowanie masłem takich foremek wygląda tak: weź kawałek papieru (może być to od opakowania masła) lub papieru do pieczenia. Mały kawałek 5 na 5 cm. Na papier weź mały kawałeczek masła. Takim zestawem przesmaruj dokładnie foremki. To gwarancja, że później ładnie wyjdą z foremek.

# Jeżeli wycinasz ciasto do rozmiaru foremki powinno ono być nieco większe niż sama foremka. Tak, aby po dodaniu kremu (pozostawiając ok. 0,3 cm wolnego miejsca, bo krem podczas pieczenia nieco się podnosi). Jeżeli dasz mniejsze lub kremu dasz za dużo, ciężko będzie ciasteczko wyjąć z foremki, bo rozgrzany krem szybko się karmelizuje i na brzegach foremki przyklei się ciasto do formy.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tigelada Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Chlebek ziołowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać