Mirelki

Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodzenie, serniczki z kremem, małe serniki, babeczki serowe z kremem, sernik, ciasto do kawy, sernik z kremem, delikatny sernik, mirelki, fingerfood



Mirelki
 Mirelki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 250g sera ricotta (lub zwykłego sera twarogowego)
- 3 jajka
- 60g cukru pudru
- 60g masła
- 30g mąki ziemniaczanej
- 10g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 150g pomarańczy (obrana ze skórki, bez pestek pokrojona na 2cm kawałki)
- mała szczypta soli

Dekoracja

- dowolny krem (np. bita śmietana, krem maślany lub budyniowy, krem czekoladowy).




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Mirelki


Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

2. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki. Ucieraj (1 min. | obr. 5 do 6) Po zakończeniu otwórz pokrywę naczynia miksującego. Kopystką zrzuć z pokrywki i brzegów naczynia masę serową. Dokładnie zmiksuj.
(30 sek. | obr. 10) Powstanie aksamitna masa serowa.

3. Tak przygotowaną masę rozlewamy do foremek (z tej porcji powstanie ok. 9-10 płaskich babeczek o średnicy około 6cm).

Trzeba pamiętać o tym, aby niezależnie od wielkości foremek pozostawić 3-5 mm rezerwy po wlaniu masy. Podczas pieczenia będzie podnosiła się lekko do góry.

4. W rozgrzanym piekarniku (170 stopni C) umieszczamy foremki z masą serową i pieczemy 10 min. Dalej obniżamy temperaturę do 120 stopni C i dalej pieczemy jeszcze 40 min. Po zakończeniu pieczenia najlepiej wygasić piekarnik i pozostawić jeszcze 30 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. W ten sposób babeczki będą miały równą powierzchnię i nie będą opadać za bardzo. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek i pozwalamy się schłodzić.


5. Dekorujemy według uznania. Bita śmietana i owoce, kremy maślane, budyniowe czy czekoladowe ...Do dekoracji zaproś dzieci! Wspaniała zabawa w kuchni nawet dla najmłodszych.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Korzenne bagietki Drożdżówki z makiem Ulęgałkowe ciasto Bułeczki różyczki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Władza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanie