KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.

kiełki hodowla
nasiona na kiełki



kiełki smaku upominki
Zobacz też:
Siemię lniane - odżywcze, lecznicze, niedoceniane

Siemię lniane można zaliczyć do tych produktów spożywczych, o których co prawda się słyszało, jednak nie bierze się ich raczej pod uwagę w codziennej diecie. Tymczasem nie tylko zawiera ono wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, ale również wykazuje skuteczne działanie prozdrowotne. Kiedy warto sięgnąć po nasiona lnu? Jakie więcej...


Żółtą łąkę przerabiamy na syrop - czyli jak przerobić mniszka.

W tym roku zrób z niego pożytek! W prosty sposób z kwiatów mniszka wykonaj magiczny syrop, który zimą będzie twoim sprzymierzeńcem w walce z infekcjami, a wiosną wzmacnia osłabiony po zimie organizm.
Śmiało można pić syrop dodany do pysznej lemoniady lub przemycić dziecku dodając do ulubionego soku.
więcej...


Posiłki ciężkostrawne - dlaczego powinniśmy ich unikać?



Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) 

Popularne frazy:

pieczywo, bułki, krakowskie wypieki, obwarzanek, obwarzanki bulki,

| *

Obowiązkowy punkt programu wizyty w Krakowie. Kiedyś często bywałem w Krakowie ... Smaki jakie przywodzi mi na myśl to miasto często biegną w kierunku sprzedawanych na ulicy obwarzanków. Jako, że teraz do Krakowa daleko - trzeba było sobie jakoś poradzić... odtwarzam więc smak tej przekąski rodem z grodu Kraka. Nie byłbym oczywiście sobą, gdybym nie dodał tam coś swojego ... Oceńcie sami.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

- ok. 300 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 25g świeżych drożdży
- szczypta cukru na drożdże
- 25g ziaren słonecznika (najlepiej takie ogrzane na patelni - mają więcej aromatu)
- 560g mąki pszennej
- 5-10g soli (zależy od upodobań smakowych)
- 2-3 łyżki oleju z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- duża łyżka miodu płynnego


Do smarowania:
- 1 roztrzepane jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam, mak lub gruboziarnista sól

Przygotowanie

Drożdże umieść w szklance z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Pozwól aby rozpoczęły pracę (pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut).



W dużej misie połącz wszystkie składniki wraz z drożdżami w jednolite ciasto. Trzeba je dosyć długo wyrabiać aby było miłe w dotyku i sprężyste. (Można sobie pomóc robotem do wyrabiania ciasta). Tak wyrobione ciasto pozostaw w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość (około 1-1,5 godziny).



Gdy ciasto podrośnie wyjmij z miski podsyp lekko mąką i uformuj rulon. Podziel na równych 12 części. Z każdej uformuj rulon długości ok. 50cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcie poglądowe)



Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).


Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.

Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja! Smacznego!



Przygotowanie w Thermomix



1) Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomix-a. Najlepiej w kolejności podanej w liście składników.

2) Zamieszaj składniki ciasta (czas 15sek.| obr.6).

3) Wyrabiamy ciasto (2 min. | pozycja interwał). Ciasto wyjmujemy z thermomix-a i umieszczamy w miseczce na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu.

4) Gdy ciasto podrośnie wyjmij je z miski i uformuj rulon. Podziel go na 12 równych części. Z każdej z części uformuj rulon o długości około 50 cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcia poglądowe). Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody z łyżką cukru w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).

5) Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.

6) Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja! Smacznego!



obwarzanki




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

CalzoneMakowiec świątecznySok z malin + dżem malinowy

moskitiery na zamówienie

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania

Inne artykuły

Kiełki amarantusaKiełki fasoli mungKiełki buraka ćwikłowego, czerwonego