Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Tort Borysa | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Mirelki | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania

Klasycznie - wszystkie "strączkowe" namaczamy przed gotowaniem. Soczewica czerwona jest wyjątkiem od tej zasady. Można przygotować ją naprawdę bardzo szybko i nie trzeba pozostawiać jej na noc w wodzie. Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciecierzycy, fasoli, czy soi - soczewica wymaga znacznie krótszego czasu obróbki termicznej.

 »» czytaj więcej


Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl
Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło
Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło

Przepyszne ciasto deserowe, które z powodzeniem może być torcikiem imprezowym. Polecam, delikatne kawowo-kakaowe biszkopty, wilgotne, aksamitny krem z nutą migdałową a w środku orzechowo-bezowa wspaniałość. Ciasto zwieńczone polewą czekoladową z nutą miodu i chrupiącym orzechem w roli dekoracji. Torcik rozpływa się w ustach - idealny do kawki. Zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy.
Przeczytaj przepis

 »» czytaj więcej


Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl
Kiełki to samo zdrowie!
Kiełki to samo zdrowie!

Historia kiełków ...


Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją.
Jakie było ich zdziwienie gdy odkryli, że jest to nie tylko smaczne, ale także generuje dużo energii i dodaje sił. W ślad za tym wydarzeniem po dziś dzień spożywa się również kiełki wielu roślin strączkowych, zbóż, warzyw i nasion roślin oleistych.

 »» czytaj więcej


Czizkejk | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl
20 jadalnych produktów zabijających cellulit
20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki


Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Sernik mango | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 5 )

Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJak wyhodować kiełki w domu?Makowców magiczny czas...Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.