Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek




Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek 

Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Miód gryczany - dlaczego warto po niego sięgać?

Za wyjątkowe właściwości miodu gryczanego odpowiada specyficzna substancja bioaktywna - rutyna. Związek ten zwiększa przyswajalność witaminy C. W ten sposób może wpływać na poprawę odporności i wspomagać gojenie się ran. Produkt ten wyróżnia się również wysoką zawartością magnezu i żelaza. Pomyśleć o nim powinny zatem osoby borykające się z anemią bądź innymi chorobami układu krążenia. Regularne spożywanie miodu gryczanego może wpłynąć korzystnie na procesy krwiotwórcze oraz sprawność naczyń krwionośnych. Zapobiega zakażeniom oraz wspiera organizm w walce z chorobą.

Miód gryczany znany jest również ze swojego dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Narząd ten pełni nadrzędną rolę w procesach detoksykacji i oczyszczania organizmu. Jego prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne dla zachowania zdrowia całego organizmu. Regularne spożywanie miodu gryczanego może wspomagać wątrobę poprzez działanie odtruwające, antybakteryjne i wzmacniające.

Miód gryczany jako kosmetyk


Miód gryczany, poza swoimi walorami smakowymi cechuje się również innymi właściwościami. Można wykorzystać go jako składnik domowej roboty kosmetyków. Jest to rozwiązanie bardzo ekologiczne oraz ekonomiczne. Wyrób z gryki nadaje się do sporządzania maseczek oraz peelingów do twarzy oraz skóry głowy. Może stanowić również składnik domowych kremów na zmarszczki. Substancje zawarte w miodzie wpływają na skórę odżywczo, działają antybakteryjnie oraz łagodząco. Posiadają właściwości wspomagające regenerację oraz spowalniające procesy starzenia się skóry.

Miód gryczany - jak wybierać i gdzie kupować?


Każdy miód, niezależnie od surowca z jakiego pochodzi, cechuje się opisywanymi właściwościami jedynie gdy produkowany jest w 100% z wysokiej jakości produktów. Warto wybierać wyroby ekologiczne lub te pochodzące od zaufanych producentów. Dobrej jakości miód cechuje się płynną konsystencją, ale z upływem czasu krystalizuje. Miód gryczany charakteryzuje się ponadto intensywnym ziołowym zapachem. Cena dobrej jakości takiego wyrobu waha się w przedziale od 35 do 55 zł.



Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek 

Miód gryczany - jak często i ile go spożywać?


Miód gryczany to bardzo zdrowy produkt, który należy jednak spożywać z umiarem. Jest to wyrób niezwykle bogaty w cukry proste. Zawiera aż 50% glukozy i 46% fruktozy. Z tego względu należy go spożywać w niewielkich ilościach, najlepiej w połączeniu z produktami obfitującymi w błonnik pokarmowy. Dobrym połączeniem będzie na przykład pełnoziarniste pieczywo z miodem bądź owsianka z dodatkiem gryczanego wyrobu. Warto jednak pamiętać, że miód zachowuje swoje właściwości tylko w temperaturze pokojowej lub niewiele wyższej. Nie należy dodawać go do gorącej herbaty, kawy lub jakiegokolwiek innego wyrobu. Ziołowy posmak miodu gryczanego wpasowuje się świetnie w różnego rodzaju wypieki. Warto jednak pamiętać, że w takich przypadkach będzie on stanowił jedynie dodatek smakowy, a nie wartościowy składnik odżywczy.


Optymalna dzienna porcja miodu to 1-2 łyżeczki. Wszystko zależy jednak od naszego stylu życia oraz spożywanych posiłków. Łączenie tego słodkiego specyfiku z pełnoziarnistymi produktami spowolni wchłanianie cukrów prostych w przewodzie pokarmowym, co pomoże zapobiec nagłym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Osoby aktywne fizycznie również mogą pozwolić sobie na większą ilość miodu w diecie, ze względu na większe zapotrzebowanie na cukry proste. Unikać tego produktu powinny natomiast osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi lub pacjenci chorujący na cukrzycę.





Inne artykuły - ( 3 )

W stronę zdrowia - zdrowsze produktyCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Pizza domowa ... Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę

Groszek ptysiowy Bezowe ciasteczka z kremem z granatami Szybki deser tiramisu Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów