Koreczki focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, kanapki bankietowe przepis, Thermomix przepisy, fingerfood, walentynki



Koreczki focaccia
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Można powiedzieć - zjadłem właśnie bułkę z czymś tam :)

Można też ze zwykłego chlebka czy bułki wyczarować coś cudownego. Oto jedna z propozycji takiej metamorfozy zwykłej focacci, którą z powodzeniem można podać jako zakąskę, przystawkę na imprezce. Świętnie się sprawdzi też jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

Czy jest efektowna - oceńcie sami ...

Gorąco polecamy do wypróbowania!


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>




Składniki:


- 1 focaccia (około 30cm)
- ok. 20 bardzo cienkich plasterków chudej szynki
- 6 liści sałaty lodowej (umyte i osuszone)
- 10 cienkich plasterków sera żółtego
- 1 ser mozarella pokrojony w cienkie plastry
- 3-4 pomidory suszone z oliwy z oliwek (pokrojone w słupki)
- 1 pokrojona w plastry czerwona cebula
- 8-10 oliwek czarnych pokrojonych w plasterki
- opcjonalnie aby zwiększyć wartość koreczków można dodać różne kiełki (np. rukoli, słonecznika, lucerny itp.


Przygotowanie:

Focaccię kroimy na połowę (tak jak rozkrawa się biszkopt na warstwy). Dalej wszystkie składniki rozkładamy warstwami na całej focacci. Przykrywamy drugą warstwą i lekko dociskamy.
Co 2,5 centymetra wbijamy wykałaczki na całej powierzchni focacci. Kroimy po między wbitymi wykałaczkami bardzo ostrym nożem tak aby powstały koreczki.
Koreczki układamy na talerzyku i podajemy na stół.
Smacznego!



Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Różane drożdżówki Sałatka hiszpańska

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Makowców magiczny czas...Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaMiód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!