Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

Przepis Jagody Saad

Popularne frazy: -> ciasto deserowe, ciasto milionera, deser z karmelem, ciasto do kawy



Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

Maślany spód:

- 75g cukru
- 230g mąki
- 150g masła


lub Spod bezglutenowy:
- 170g mąki kokosowej
- 60g zmielonych migdałów
- 150g masła


Karmel:
- 200g masła
- 150g cukru
- 80g złotego syropu (golden syrup)
- 400g słodzonego mleka skondensowanego

Czekolada:
-300g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Spód:.

Zemleć cukier na cukier puder (10sek.| obr. 10) .

2. Dodajemy masło i mąkę. Mieszamy ( 30 sek. | 50 stopni C | obr 4.

3. Wykładamy na blaszkę (32cm na 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 16 min. w temperaturze 160°C. Bezglutenowy 2 minuty krócej. Musi być lekko brązowe ciasto wtedy wyciagamy od razu z piekarnika.


Karmel:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego. Zamiast miarki na otworze ustawiamy koszyczek. Gotujemy (85min | temp. Varoma | obr. 2.) Temperatura karmelu powinna być 115 stopni. Po zakończeniu wylewamy na spod i zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Czekolada:

Na zimny karmel wylewamy rozpuszczona czekoladę i czekamy ok 2 godzin aż zastygnie.

Kroimy na cząstki 2cm x 3cm. Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Deserki amaretti Azorki - ciasteczka Crumble ze śliwkami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?