Klasyczne brownie z orzechami

Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodziny, brownie, ciasto czekoladowe z orzechami, ciasto z orzechami, ciasto do kawy, przepis na Thermomix, piknik



Klasyczne brownie z orzechami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:

- 150g czekolady gorzkiej 70%
- 180g masła (w temp. pokojowej)
- 150g mąki pszennej
- 250g cukru kryształu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii (rozetnij laskę wyjmij nożem zawartość)
- 3 duże jajka
- 120g orzechów włoskich wyłuskanych


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
(zagotuj 1 szklankę wody w garnku, na nim umieść miseczkę metalową tak aby przykryła wylot garnka, do miseczki wrzuć czekoladę w kawałkach. Delikatnie mieszaj czekoladę aż do całkowitego rozpuszczenia.

Orzechy lekko rozdrabniamy.

Gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę przekładamy ją do misy robota kuchennego, dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem orzechów) i dokładnie wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita czekoladowa masa, a masło dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy i lekko zamieszamy aby je rozprowadzić równomiernie. Ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ok. 20cm x 20cm). Wyrównujemy powierzchnię. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180stopni 25-30 minut, termoobieg). Po wypieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około godzinę do przestygnięcia.

Kroimy na kawałki i delektujemy się pysznym czekoladowym smakołykiem :).

Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix




1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj masłem formę (ok. 20x20 cm) do pieczenia i wyłóż ją pergaminem.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150 g gorzkiej czekolady w kostkach. Rozdrobnić (10 s/obr. 6)

3. Ustawić czas 2,5min. | Temp. 40 stopni | obr. 2 - lekko rozpuścić czekoladę.

4. Do czekolady dodać pozostałe składniki (bez orzechów) ( 1,5min. / obroty 3 do 5) dokładnie wymieszać ciasto.

5. Dodać orzechy i delikatnie rozdrobnić - (5 sek. | obroty 4 )

6. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (ok. 20x20 cm). Piec w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min.

Bardzo ważne aby ciasto po upieczeniu pozostawić na minimum 1h. do wystygnięcia przed pokrojeniem.

Pokroić w kostkę 5 na 5cm i delektować się czekoladowym ciachem.

Smacznego!




Wskazówka:
Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym do ciast.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chlebki indyjskie NAAN Chrupiące kawowe gofry - fit Różane ciasto ucierane z owocami Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaCzy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonejW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?