Sałatka hiszpańska

Popularne frazy: -> sałatka, tuńczyk w sosie własnym, ziemniaki, cebula czerwona, hiszpańska, majonez



Sałatka hiszpańska
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Niezwykle prosta i smaczna sałatka


Składniki:

- 500-700g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę ok. 2cm
- 0,5 łyżeczki soli
- 500g wody
-----
- ok. 200-230g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- ok. 30g cebuli czerwonej
- ok. 100g surowej słodkiej papryki czerwonej
- 4-5 łyżek majonezu domowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku (zamiast pieprzu można też użyć pieprzu Cayenne)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2cm. Umieszczamy w koszyczku. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkładamy koszyczek z ziemniakami. Ziemniaki, posypujemy solą, gotujemy na parze (20-25 min| temp. Varoma | obr. 1). Można sprawdzić wcześniej czy ziemniaki są miękkie. Ugotowane odstawić i przestudzić.

2. W czasie jak będą gotowały się ziemniaki - czerwoną cebulę pokroić nożem na drobną kosteczkę. Odstawić. Paprykę czerwoną umyć, oczyścić i pokroić nożem w małą kosteczkę. Odstawić. Tuńczyka z puszki odsączyć z sosu. Odstawić. Majonez zmieszać z sosem Worcestershire i sokiem z cytryny. Odstawić.

3. Kiedy mamy już przestudzone ziemniaki - łączymy sałatkę. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem jej na stół.
Przygotowujemy większą deskę, na niej rozkładamy w podłużny kopczyk ziemniaki. Można oprószyć solą i pieprzem lekko.
Wzdłuż kopca ziemniaków, na górze rozkładamy sos z majonezu (aby odjąć nieco kaloryczności majonez można zmieszać z jogurtem naturalnym). Na majonezie umieszczamy część pokrojonej cebulki czerwonej i papryki czerwonej. Dalej tuńczyk i ponownie pozostała część cebulki i papryki. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem (patrz zdjęcie).

Nasza sałatka jest już gotowa! Podajemy bezpośrednio na stół. Świetna dekoracja i bardzo smaczna sałatka.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Sernik z musem piernikowym Szybki likier czekoladowo-miętowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewki