Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, przepis na thermomix, ciasto czekoladowe, ciasto z cukinii, co zrobić z cukinii, pyszne z kabaczka



Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy
 Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto czekoladowo-cukiniowe:

- 50g prawdziwej gorzkiej czekolady
- 350g cukinii oczyszczonej z pestek i skóry
- 250g cukru (cukier puder)
- 120g masła w temp. pokojowej
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 300g mąki pszennej
- 150g śmietany kwaśnej
- 60g kakao

Polewa

- 100g czekolady gorzkiej
- 40g masła



Zobacz też ...


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.

Cukinię obierz ze skóry i oczyść dokładnie z pestek. Zetrzyj ją tarce lub rozdrobnij blenderem.

Dalej rozpoczynamy ucieranie (cukier + masło) Gdy konsystencja przypominać już będzie krem dodajemy kolejne składniki. Stopniowo dodajemy olej ciągle ucierając. Dalej dodajemy jajka. Jeszcze chwilę ucieramy i dodajemy kolejne składniki - mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietanę. Na koniec kakao i startą czekoladę na tarce (50g).

Przelewamy ciasto do przygotowanej formy (ok. 10x15cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Pieczemy z termoobiegiem do "suchego patyczka" (ok. 40-45 minut).

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem aby powstała polewa. Po przestudzeniu ciasta polej je polewą czekoladową. Wykonaj dekorację np. z owoców kandyzowanych.


Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix


1. Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.


2. Do suchego naczynia miksującego wrzuć kostki czekolady (5 sek. obroty turbo). Wyjmij je do miseczki - przydadzą się na końcu przygotowania ciasta.

3. Do naczynia miksującego wrzuć oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki cukinię, pokrojoną w połowy talarków (patrz foto). Rozdrobnij - (3 sek.| obr.5. Przełóż do miski.

4. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym naczynie miksujące.
Przystępujemy do mielenia cukru na cukier puder. Umieść cukier kryształ w naczyniu - (15 sek. | obr. Turbo

5. Przy pomocy kopystki zgarnij cukier ze ścianek naczynia miksującego, dodaj masło pokrojone w kostkę - rozpocznij ucieranie (1,5 min. | obr. 4 do 6

6. Załóż motylek. Stopniowo mieszając dodaj olej. Dalej wbij jajka i nadal mieszaj. czas ok. 2 min. obr. 3,5.

7. Wyjmij motylek. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i śmietanę, szczyptę soli - (30 sek. |obr. 4

8. Na koniec dodaj kakao, rozdrobnioną czekoladę i cukinię - (30 sek.| obr. 4

9. Ciasto wlej na blachę do pieczenia (wymiary ok. 18cm x 24cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.

10. Pieczemy 40-45min w temp. 160 stopni C (lub do suchego patyczka).



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowa panieńka Szarlotka wałecka Ciasto na makaron domowy Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowie