Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Ulęgałkowe ciasto | © kielkismaku.pl
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl
Pierogi
Pierogi

Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.
Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.

 »» czytaj więcej


Makowiec japoński | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl

Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką | kielkismaku.pl Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.

 »» czytaj więcej


Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?

Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych.


Nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Pamiętajmy również o tym, aby do hodowli kiełków używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają pestycydy i inne środki chemiczne!


 »» czytaj więcej


Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl Sok Kubuś | kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Fit placuszki | kielkismaku.pl Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Pigwa to roślina pochodząca z Azji Mniejszej, prawdopodobnie z Kaukazu. W Starożytności rosła także na Krecie. Z Grecji pigwa przywędrowała do Rzymu, była tam znana pod nazwą Cotonea. Tak z biegiem czasu pigwa rozprzestrzeniła się na Europę. Dla lubiących ciekawostki dodam, że pigwa była tym słynnym "złotym jabłkiem", którym Parys nagrodził Afrodytę.

 »» czytaj więcej


Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Surówka grillowa | kielkismaku.pl Szybki likier czekoladowo-miętowy | © kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl RacuPizza - szybki zamiennik pizzy | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Moja najlepsza pizza | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Pomarańczowo - migdałowe ciasto  | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl Pasztet wałecki - pasztet babci Uli | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl
Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl Pesto z rzeżuchy | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek