Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?

Jest wiele przykładów dań gdzie kasze odgrywają główną rolę. Niektórym kasze nasuwają na myśl mało atrakcyjne aromaty. Nic bardziej mylnego. Zobacz jak z nieatrakcyjnej kaszy przygotować najcudowniejsze kombinacje smakowe. Gdzie tkwi problem ... Gotując jakąkolwiek kaszę pamiętaj aby mocno przyprawić.
Kasze same w sobie nie mają wyrazistych smaków, dlatego by nie skupiać się na mdłym - na ogół - ich smaku powinniśmy je bardzo mocno przyprawić. Przyprawy doskonale wzbogacą i poszerzą wachlarz smakowy.

 »» czytaj więcej


Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl

Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania

Klasycznie - wszystkie "strączkowe" namaczamy przed gotowaniem. Soczewica czerwona jest wyjątkiem od tej zasady. Można przygotować ją naprawdę bardzo szybko i nie trzeba pozostawiać jej na noc w wodzie. Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciecierzycy, fasoli, czy soi - soczewica wymaga znacznie krótszego czasu obróbki termicznej.

 »» czytaj więcej


Mini szarlotki | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać