Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Chlebki do żurku | kielkismaku.pl Ciasto czekoladowe z budyniowym kremem i truskawkową kołderką | © kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Są smaczne i ładne - pięknie przyozdabiają eksponowane na talerzach potrawy, dając nam przy tym porcję składników odżywczych, której nie mamy szans znaleźć w innych produktach.

 »» czytaj więcej


Kapusta pekińska z kiełkami soczewicy | © kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Pasta słonecznikowo-jabłkowa do kanapek | © kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl
Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix
Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix

Zapewne nie raz, ani nie dwa ... "udało" Ci się ugotować zbyt wodnisty sos. Oto najtrafniejsze podpowiedzi jak go zagęścić. Tak aby konsystencja idealnie nadawała się do podania.


1. Odparować, zredukować - chyba najprostsza wskazówka i sposób na zagęszczenie sosu zwłaszcza dla tych, którzy nie chcą dodawać dodatkowych kalorii swojej potrawie. Tak - strzał w sedno. Należy zredukować ilość wody w sosie.

 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Shake witam!nowy | © kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Focaccia | kielkismaku.pl Fit placuszki | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Sok Kubuś | kielkismaku.pl
Pierogi
Pierogi

Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.
Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.

 »» czytaj więcej


Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl Wytrawna kruszonka | kielkismaku.pl Ulęgałkowe ciasto | © kielkismaku.pl Groszek ptysiowy | kielkismaku.pl Chleb ziarenka smaku z żurawiną | kielkismaku.pl Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl

Rachatłukum, lokum | © kielkismaku.pl Domowy cukier waniliowy | © kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Sos bazyliowy | © kielkismaku.pl ThermoMelman - chałka żyrafa | © kielkismaku.pl Koktajl z jarmużem i kiełkami | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowy bananowy ekspress | © kielkismaku.pl Idealny biszkopt kakaowy | © kielkismaku.pl Chlebek pszenno-żytni | © kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Kruche korzenne ciasteczka | kielkismaku.pl Serek domowy z kefiru | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl
Musli na zdrowie
Musli na zdrowie

Płatki to jeden z najczęstszych śniadaniowych wyborów. Każdego dnia miliony ludzie sięgają po swoje ulubione musli.

W ten sposób smaczne śniadanie łączy się z wdrażaniem zasad zdrowego odżywiania. Wybór płatków jest ogromny, więc każdy znajdzie mieszankę najlepszą dla siebie. A jeżeli nie, to zawsze można skomponować własną kompozycję z wybranymi płatkami, nasionami, suszonymi owocami, orzechami, a nawet czekoladą.


 »» czytaj więcej


Czebureki | © kielkismaku.pl Sałatka z kiełkami słonecznika | © kielkismaku.pl Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Pizza z ziemniakami | © kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Wafle domowe, rożki | © kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Bezglutenowe chrupkie gofry ryżowe | © kielkismaku.pl Letni czerwony koktajl z owoców | © kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl Ciasto migdałowe | © kielkismaku.pl Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) | kielkismaku.pl Bułeczki z ziemniakami | kielkismaku.pl
Czworaczek - chleb pszenno-żytni | kielkismaku.pl Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Syrop z mniszka lekarskiego | kielkismaku.pl Szybkie pierniczki | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Spagetti NIEbolognese (wegetariańskie) | © kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl Baklava | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...