Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Makowa panieńka | kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Pasta słonecznikowo-jabłkowa do kanapek | © kielkismaku.pl Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl Bułeczki Mr Ziarenko | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Masło czosnkowe (formujesz jak chcesz) | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Kruszonka | © kielkismaku.pl Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl
Zróbmy sobie delikatny domowy serek
Zróbmy sobie delikatny domowy serek

Dobra wiadomość! W naszych zasobach pojawił się łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny serek domowy ricotta.
Nie potrzeba do niego żadnych wymyślnych składników. Po prostu mleko i sok z cytryny! Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją na serek ricotta.

 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Pizza z ziemniakami | © kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl
Pierogi
Pierogi

Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.
Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.

 »» czytaj więcej


Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Ryba po grecku - inaczej | kielkismaku.pl Nalewka z aronii z imbirem | © kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Koktajl z jarmużem i kiełkami | kielkismaku.pl Amerykanki | © kielkismaku.pl Sałatka z kiełkami słonecznika | © kielkismaku.pl Shake witam!nowy | © kielkismaku.pl
Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!
Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?


 »» czytaj więcej


Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Chleb ziarenka smaku z żurawiną | kielkismaku.pl Chleb jogurtowy | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Pierogi z serem ricotta (na słodko) | kielkismaku.pl Baklava | kielkismaku.pl Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) | kielkismaku.pl Zapiekanki z budki | © kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Syrop z mniszka lekarskiego | kielkismaku.pl Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Idealny biszkopt kakaowy | © kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Szafranowa baba | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Zimą mamy większą ochotę na wysokokaloryczne produkty. To zrozumiałe - potrzebujemy więcej energii. Jednak zajadanie się bez żadnych hamulców na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie zimą muszą być dobrze przemyślane. Wzmacniajmy odporność, zjadajmy witaminy, ale starajmy się przy tym nie złapać dodatkowych kilogramów.

 »» czytaj więcej


Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Kawa mrożona z Thermomix (z mleka skondensowanego i kawy z ekspresu) | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Ciasto czekoladowe z budyniowym kremem i truskawkową kołderką | © kielkismaku.pl Ciasto migdałowe | © kielkismaku.pl Wielkanocne paluchy | © kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Ciasteczka z maszynki | © kielkismaku.pl Bułeczki z ziemniakami | kielkismaku.pl Obłędny rycerz - deser | © kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Letni czerwony koktajl z owoców | © kielkismaku.pl
Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe | © kielkismaku.pl Wafle domowe, rożki | © kielkismaku.pl Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Sos czekoladowy | © kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaKiełkowanie prostsze niż myślisz...