Migdałowych szaleństw czas
Migdałowych szaleństw czas




Z wygl±du przypomina inne m±ki, ale jej smak i zapach s± wyj±tkowe - m±ka migdałowa, bo o niej tu mowa, to produkt coraz czę¶ciej wybierany i doceniany w polskiej kuchni. W dalszej czę¶ci artykułu ¶wietny przepis na pomarańczowo-migdałowe ciasto...


Jak powstaje m±ka migdałowa?

Surowcem do produkcji m±ki migdałowej s± nasiona migdałowca zwyczajnego – ro¶liny pochodz±cej z odległych Chin należ±cej do rodziny różowatych.
W naszym klimacie rosn± jedynie ozdobne odmiany. Nasiona owoców migdałowca pozyskuje się na plantacjach położonych na południu Europy, w Turcji, w Północnej Afryce, w Azji.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Doł±cz do nas TUTAJ >>



Uprawia się dwa rodzaje migdałów: słodkie oraz gorzkie. Te pierwsze maj± ogromne znaczenie kulinarne. Sporo migdałów słodkich wykorzystuje także przemysł kosmetyczny. Migdały gorzkie s± baz± do pozyskiwania w procesie tłoczenia oleju migdałowego wykorzystywanego do produkcji likierów. Produkuje się z nich także mydła i aromaty spożywcze.

M±ka migdałowa powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion migdałowca. Można mielić nasiona niełuskane – m±ka będzie cięższa, z ciemniejszym zabarwieniem. M±ka migdałowa o kremowym kolorze i większej lekko¶ci uzyskiwana jest po zmieleniu migdałów zblanszowanych i obranych.

Oba rodzaje m±ki s± dostępne na polskim rynku. Można również samodzielnie przygotować surowiec we własnej kuchni.


Wła¶ciwo¶ci m±ki migdałowej


W m±ce migdałowej jest wszystko to, za co cenione s± migdały. To skarbnica aminokwasów, które tworz± kilkana¶cie bardzo cennych rodzajów białka. W składzie m±ki aż 20% to białko.

Węglowodany stanowi± również około 20%, co w porównaniu z m±kami zbożowymi jest ilo¶ci± bardzo mał±. M±ka migdałowa nie zawiera glutenu.

Ponad 50% cało¶ci stanowi± tłuszcze. Migdał jest ro¶lin± oleist±, st±d tak wysoka zawarto¶ć tłuszczu. W składzie m±ki przeważaj± tłuszcze omega 6 oraz omega 3. Ze względu na niszcz±ce działanie wysokich temperatur najlepiej spożywać migdały w stanie surowym, w postaci mleka lub masła, ale w wypiekach z użyciem m±ki migdałowej nadal pozostaje do¶ć dużo cennych, lekkostrawnych tłuszczów.


M±ka migdałowa zawiera dużo błonnika, minerałów oraz liczne witaminy, w tym witaminę E.

Przeciwwskazaniem do spożywania m±ki migdałowej jest uczulenie na ten rodzaj nasion. Alergie na migdały zdarzaj± się do¶ć często a ich przebieg podczas zetknięcia z alergenem bywa bardzo gwałtowny. Zanim więc poczęstujemy go¶ci migdałowymi smakołykami warto upewnić się, że nie maj± oni problemów alergicznych.

M±ka migdałowa – dlaczego warto j± stosować?

M±ka migdałowa to wymarzony produkt dla osób z nietolerancj± glutenu. To także składnik wybierany przez wegan – w wypiekach z zastosowaniem m±ki migdałowej nie używa się tłuszczów i można pomin±ć dodatek jaj.

Ciasto z m±ki migdałowej jest bogate w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i rzadkie minerały. Żadna m±ka pozyskiwana ze zbóż nie może się równać z tym produktem!


Migdał i pomarańcza


To małżeństwo doskonałe - zestawienie często spotykane w krajach ¶ródziemnomorskich. Klasyczne hiszpańskie ciasto pomarańczowe wypiekane jest na bazie m±ki migdałowej powstałej z niełuskanych i nieblanszowanych nasion migdałowca.

Dodatek nieobranych, w cało¶ci gotowanych przez kilka godzin pomarańczy tworzy kompozycję, która zniewala. Może się wydawać, że gorzkawy smak migdałów oraz mocno gorzkie albedo (biała wy¶ciółka skórki pomarańczy) stworz± mieszaninę niesmaczn±, pełn± goryczy. Nieprawda! Hiszpańskie ciasto pomarańczowe jest pełne aromatów, zabójczo słodkie, wilgotne, ze smakiem trudnym do porównania z jakimkolwiek znanym nam rodzimym przepisem na ciasto. Warte polecenia!







Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Zróbmy sobie delikatny domowy serekKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixOlejki w kuchni

Wielkanocny torcik - Marysieńka Mini p±czki z serka ricotta Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarell± Pomarańczowo - migdałowe ciasto

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będ± Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów