Bułeczki różyczki


Popularne frazy: -> Róże bułki, bulki, bułeczki kwiaty, bułki na grilla, dodatki do grilla, ładne bułki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie

Bułeczki różyczki
 
 

Składniki:

- 200 ml maślanki (może być ta która pozostaje po wyrabianiu masła) lub od biedy letniej wody
- 30g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka stołowa masła
- 470g mąki pszennej typ 450-550
- 10g soli
- 5g oliwy z oliwek
- 70g ziaren słonecznika (podgrzanych na suchej patelni aby uwolnić więcej aromatu)

(bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nie mogą być wyjęte z lodówki bo wtedy bułeczki będą wyrastały znacznie wolniej)


Roztwór do smarowania:
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 186 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

2) Wyjmij ciasto podziel na równe 15 części. Dalej, formuj jak (na zdjęciu).


bułki przepis thermomix


bułki przepis thermomix



3) Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem (można też posypać makiem, sezamem ...)

4) Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 10-12 min.)

Dalej po 10 minutach wyrastania bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15-17 minut.


Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.

# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty ... zaprezentowane tutaj bardzo ładnie komponują się na stole, spełnią też rolę niezłej dekoracji.

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 180 stopni. Jeżeli przerosną nie będą tak kształtne - ale nadal bardzo smaczne :)



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice Bułeczki hamburgerowe Chałka - czarująca słodka buła Pasteis de nata

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaMigdałowych szaleństw czasKiełkowanie prostsze niż myślisz...