Chleb weselny (Thermomix)

(przepis jest w tej chwili testowany)


Popularne frazy: -> termomiks przepisy, chlebek weselny, chleb wesele, przepis na Thermomix chlebki, przepis na Thermomix chleb, chleb dekorowany, chleb z inicjałami, chleb z imionami

Chleb weselny (Thermomix)
 
 

Składniki na 1 chleb:

- 20g drożdży świeżych,
- szczypta cukru na drożdże,
- 200g wody w temp. pokojowej,
- 430g mąki pszennej typ 500-650,
- 30g mąki żytniej typ 700 lub 2000,
- 10g soli,
- 20g oliwy z oliwek lub oleju,
- opcjonalnie trzy łyżki aktywnego zakwasu żytniego (poprawi smak i konsystencję chleba)


Druga porcja ciasta:

- 20g drożdży świeżych,
- szczypta cukru na drożdże,
- 200g wody w temp. pokojowej,
- 430g mąki pszennej typ 500-650,
- 30g mąki żytniej typ 700 lub 2000,
- 10g soli,
- 20g oliwy z oliwek lub oleju,
- opcjonalnie trzy łyżki aktywnego zakwasu żytniego (poprawi smak i konsystencję chleba)


Masa dekoracyjna:

- 100g wody
- 30-40g soli
- 220g mąki typ 500


Dodatki:

- jajko roztrzepane do łączenia, smarowania chleba i dekoracji




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 186 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na chleb z pierwszej porcji umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)

2. Powtarzamy to samo dla drugiej części ciasta. Wszystkie składniki na chleb z pierwszej porcji umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)

3. Ciasta łączymy już ręcznie w jedną całość i pozostawiamy na 20 min pod przykryciem aby rozpoczęło się wyrastanie.

4. Formujemy okrągły bochen lub inny oczekiwany kształt. Umieszczamy na blaszce podsypany mąką, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozbitym jajkiem i umieszczamy w piekarniku na środkową półkę. Ustawiamy w piekarniku temperaturę nieco niższą niż 50 stopni C. Pozostawiamy do wyrośnięcia w piekarniku przez około 20min. Nie dopuszczamy aby ciasto za długo wyrastało, bo popęka nam przy wypiekaniu. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 180 stopni C i wypiekamy 40-45 minut.

5. Upieczony chleb pozostawiamy do przestygnięcia na kratce, aby swobodnie mógł oddychać. Gdy już mamy idealnie wypieczony chleb najlepiej pozostawić go na kilka godzin (zdarza się, że skóra chleba lekko się pomarszczy wtedy łatwo możemy przykryć to dekoracją).

6. Przygotowujemy masę do dekoracji. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ( 1min. | obroty 4-5 )Tworzymy wzór, dekorację lub litery - dowolny motyw w zależności od potrzeby. Dekorację "przyklejamy" do chleba smarując delikatnie rozbitym jajkiem powierzchnię pod dekoracją. Po przyklejeniu dekoracji smarujemy ją jeszcze lekko na całej powierzchni i umieszczamy w piekarniku na 5-6 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeżeli dekoracja składa się z większych elementów czas trzeba wydłużyć do pierwszego zarumienienia się.

7. Wzór na zdjęciu rozbudowany jest też o serce - wycięte bardzo ostrym nożem, przecięte na pół. Te kawałki chleba wyjmują Państwo Młodzi przy powitaniu "chlebem i solą". Brzegi wyciętego serca na chlebie również można wykończyć masą dekoracyjną ukrywając wszelkiego rodzaju niedoskonałości po cięciu.


Gotowi na pierwsze dekorowane chleby?
Do dzieła! Chleb wyjdzie piękny a przy okazji bardzo smaczny.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Sernik mango Makowiec japoński Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Ketchup z cukinii

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kiełki cebuliOlejki w kuchni