Pesto z rzeżuchy


Popularne frazy: -> pesto, rzeżucha, Wielkanoc

Pesto z rzeżuchy
 Pesto z rzeżuchy
 
 

Poniższy przepis sprawia, że rzeżucha będzie gościć częściej na naszym stole - nie tylko jako dekoracja wielkanocna.


Rzeżucha wzmacnia i oczyszcza nasz organizm. Dostępna może być właściwie przez cały rok - bardzo łatwo ją uprawiać w domu przy minimalnych nakładach. Rzeżucha z powodzeniem zastąpi brak pełnowartościowych warzyw na przedwiośniu.


Składniki
- 1 duży ząbek czosnku
- 10g rzeżuchy
- 120g pestek słonecznika
- 70g oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 186 000 osób) >>


Przygotowanie:
1) Do naczynia miksującego wrzucić czosnek. Rozdrobnić. (3 sek. | obr. 8) Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia miksującego na dno.

2) Dodać słonecznik, rzeżuchę, (6 sek. | obr. 8). Kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego na dno.

3) Dodać olej, sok z cytryny, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. ( 20 sek. | obr. 3 ).

4) Pesto użyć do wybranego dania lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.


Wskazówki:
-




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Bułki z kiełków pszenicy Makowiec świąteczny Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki soczewicy czerwonejCzy wiesz, że ...Kiełki brokuła20 jadalnych produktów zabijających cellulit