Zapiekanki z budki

Popularne frazy: -> półbagietki, bagietki, bulki, bagietki na grilla, dodatki do grilla, ładne bagietki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie, bagietka, zapiekanka z pieczarkami, impreza PRL, przystawka, sentymentalny, sentymentalna

Zapiekanki z budki
 
 

Składniki na bułki:


- ok. 300g kefiru w temp. pokojowej
- 25-30g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 spora łyżka masła w temp. pokojowej
- 570g mąki pszennej typ "00" lub 450-550
- 10g soli
- 30g oleju

- Pół łyżeczki mączki grzybowej (opcjonalnie, doda to aromatu bułeczkom)
- (opcjonalnie jeżeli chcesz aby były żółte, zdrowsze) 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku


Do smarowania:


- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody


Składniki na zapiekanki:


- 300g sera żółtego
- 1 mała cebula (oczyszczona, przekrojona na pół)
- 20-30g oleju rzepakowego
- 300g pieczarek (umyte, oczyszczone)
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- (opcjonalnie) zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy do oprószenia zapiekanek przed pieczeniem

Dekoracja i dosmaczenie zapiekanek


- ketchup (doskonale sprawdzi się ketchup z cukinii przygotowany w Thermomix)
- 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojony




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. Jeżeli okazało się, że masz mniej odrobinę kefiru resztę wagi możesz uzupełnić mlekiem lub wodą. Jeżeli wykorzystujesz całą zawartość butelki z kefirem możesz na końcu wlać do niej odrobinę ciepłej wody, zamieszać i wylać do ciasta - tak aby się nic nie marnowało.(20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(program wyrabianie ciasta).

2) Wyjmij ciasto podziel na równe 8 części. Dalej, uformuj rulony. Tak powstanie 8 krótkich bagietek.

3) Najwygodniej wypieka się je na specjalnej formie do bagietek. Jeżeli nie masz jej użyj po prostu blachy do wypiekania. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu lub użyć papier do pieczenia.

Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem.

4) Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (jeżeli składniki były w temp. pokojowej, czas wyrastania ok. 25-30 min.)

Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni i wypiekaj jeszcze około 17-20 minut. Pod koniec pieczenia można bułeczki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.


Upieczone bułeczki pozostawić do przestygnięcia na kratce.

Przygotowanie farszu:


5) W naczyniu miksującym umieść ser żółty pokrojony w kawałki ok. 2cm. Rozdrabniamy ser. ( 10-12 sek. | obr.5 ). Rozdrobniony ser przełóż do miseczki. Naczynie umyj.

6) W naczyniu miksującym umieść małą cebulę przekrojoną na pół. ( 3 sek. | obr.5 ). Rozdrobnioną cebule zsunąć z brzegów naczynia na dno. Dodać olej rzepakowy. Dusimy ( 3 min.| temp. 120 stopni C | obr.1 ). Dalej do naczynia dodaj pieczarki oczyszczone i pokrojone na pół. Rozdrobnić. ( 5 sek. | obr.5 ). Dodaj sól i pieprz. Dusimy. ( 6 min. | 120 stopni C | obr. 1 wsteczne ). Podduszone pieczarki przekładamy do innego naczynia.


7) Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni C.

8) Bagietki przecinamy na pół (wzdłuż). Nakładamy niewielką ilość sera żółtego. Dalej warstwa pieczarek. Kolejne (opcjonalnie zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy). Znów przykrywamy warstwą sera. Tak przygotowane zapiekanki umieszczamy w rozgrzanym już piekarniku na ok. 10 min. (Jeżeli masz w piekarniku opcję grill, można ten proces przyspieszyć włączając program grill. Czas wypiekania znacznie się skróci - obserwuj aby nie przypalić bułek.)


9) Na gotowe, gorące, chrupkie zapiekanki dodajemy ketchup i oprószamy szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

Po upieczeniu można dodać również swoje ulubione dodatki, jakie pamiętamy z kompozycji dostępnych w budkach z zapiekankami: np. majonez, prażoną cebulkę, podprażone ziarna słonecznika czy dyni. Własne eksperymenty wskazane!

Smacznego!

Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.
# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe bułki.
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 190 stopni C.
# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej ciasto będzie się formowało.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka Bułeczki hamburgerowe Ryba po grecku - inaczej Bułeczki z ziemniakami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekSklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków